1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

(FOTO) Poplave so priključne kanalizacijske cevi na povezovalni Kanal C0 dobesedno razmetale po naselju Sneberje!

Piše: J. B.

Kanalizacijske cevi sekundarnega (priključnega) kanala v Sneberjah  na povezovalni kanalizacijski Kanal C0 je povodenj dobesedno razmetala po naselju. Še en dokaz več, da bi utegnil biti Jankovićev Kanal C0 s svojimi priključki katastrofa za slovensko prestolnico, če bi prišlo do izlitja fekalij.

»Poplave so nam potrdile, da so župan Janković in njegova podrejena Mlakar in Polutnik “Nomen est omen” v dveh nastopih v parlamentu lagali; trasa Kanala C0 poteka po poplavnih območjih, in to na najbolj kritičnih delih, kjer se križa z drugo infrastrukturo kot je plinovod, cestni most in železniški most v Črnuče,« je za Demokracijo dejal dipl. ing. arh. Andrej Čufer, ki že dolgo opozarja na nevarnosti Kanala C0 in ki je svojo kariero usmeril v ustvarjanje arhitekture, ki združujejo inovativne in okoljsko odgovorne projekte. In Kanal C0 zagotovo ni okoljsko odgovoren projekt.

Sneberje po poplavah. (Foto: bralec)

Poleg že številnih dokazov, ki jih je dobesedno naplavila zadnja (za Slovenijo) katastrofalna povodenj in kažejo na številne poškodbe ter malomarno gradnjo, prihaja iz naselja Sneberje, kjer je priključni kanalizacijski kanal na Kanal C0, nov dokaz – cevi so poplave dobesedno razmetale po naselju.

Sneberje po poplavah. (Foto: bralec)

»Cevi desnega pritoka Kanal C0 so zaplavale. Bile so položene tako rekoč površinsko in prerasle z rušo. Kako bi se tak cevovod obnašal pozimi, bi imel morda tudi daljinsko ogrevanje iz toplarne? Enako se je dogajalo na trasi kanala C0, kjer mehki spoji cevi vsakih 6 metrov že prepuščajo blatno deževnico in so se cevi premikale zaradi obilnih padavin,« pravi Čufer, ki še opozarja na zavajanje Jankovića, Mlakarja in Polutnika, ki so v parlamentu zagotavljali, da ne drži, da bi v vodi, ki je bogata z odplakami, nastajal metan. Ker je nevarnost več.

Sneberje po poplavah. (Foto: bralec)

»Gre za vrsto zavajanj in nepreudarnih odločitev, ki bi jih lahko predstavili tudi kot namerno kaznivo dejanje, ko bo, če bo kanal C0 obratoval, najkasneje v 20 letih prišlo do trajnih in nepopravljivih posledic zaradi nestrokovnega projektiranja. Ljubljana lahko v primeru vojne, terorističnega napada, potresa ali požara ali eksplozije v kanalu C0 čez noč ostane brez svojega edinega vira pitne vode. Tukaj ni dileme – 70a člen ustave bi se moral implementirati direktno in takoj,« še poudarja Čufer.

Sneberje po poplavah. (Foto: bralec)

Arhitekt Čufer je še povedal, da je Civilna iniciativa »Pitna voda« predlagala in stopila v stik z mednarodno uveljavljeno skupino strokovnjakov, ki je opremljena in pripravljena priti v Slovenijo in posneti realno stanje Kanala C0, fotografirati spoje, posneti video celotne trase, izmeriti vzdolžni naklon v cevi (kar odkrije tudi morebitne dvige ali posedke in odstopanje od projekta), notranjo geometrijo (ki bo odkrila in potrdila sploščenje cevi), po potrebi tudi tesnost vsakega posameznega spoja (to omogoča njihova tehnologija) ter revidirati celoten projekt in ga oceniti s stališča EU zakonodaje in dobrih praks.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine