19.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Evropski poslanec dr. Milan Zver: Nihče, niti zasebni lastniki spletnih platform, ne smejo nikomur odvzemati pravice do izražanja

Piše: E. P.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na današnjem plenarnem zasedanju v Bruslju sodeloval v eni od osrednjih razprav o demokratični odgovornosti socialnih medijev.

Dr. Zver je izpostavil, da so socialna ali družabna omrežja postala platforma, kjer se odvija ne samo zasebna, ampak tudi javna govorica.

“Nedavna odločitev zasebne spletne platforme, da odstrani profil demokratično izvoljenega predsednika je nevaren precedens. Nihče, niti zasebni lastniki spletnih platform, ne smejo nikomur odvzemati pravice do izražanja,” je poudaril evropski poslanec in dodal, da se nekaj takšnega lahko zgodi le v izjemnih okoliščinah na temelju demokratično sprejetega zakona. Kot je še dejal evropski poslanec, je podjetje Twitter s formalnega vidika lahko zasebna lastnina, “po svoji funkciji pa je globoko družbena entiteta.”

“Svoboda izražanja ima v demokratični družbi, ki temelji na vladavini prava, esencialno in nezamenljivo vrednost. Svoboda političnega govora je lakmusov papir za stanje demokracije v družbi,” je izpostavil evropski poslanec dr. Milan Zver.

Ob tem je izpostavil, da so pred približno 2.300 leti grškega modreca Diogena vprašali, kaj je najlepše v življenju. Odgovoril je, da svoboda govora. “Zaradi besede je za njim umrlo in trpelo ogromno svobodomiselnih ljudi. Naj nam nove informacijsko-komunikacijske tehnologije ne krčijo prostora svobode, ampak nasprotno, naj ga širijo,” je prepričan evropski poslanec dr. Milan Zver.

“Če bomo v EU že urejali to zadevo, moramo predvsem omogočiti enakopraven dostop do univerzalnih komunikacijskih storitev, in predvsem jasno odgovornost zasebnih digitalnih velikanov, ki upravljajo družbena omrežja,” je svojo razpravo zaključil dr. Milan Zver.

Vir: Evropska ljudska stranka

Zadnje novice

Sorodne vsebine