Kandidatka Gibanja Svoboda za predsednico države Marta Kos kandidira kar kot švicarska rezidentka, v tej državi plačuje tudi davke. Številni so ob tem mnenja, da gre za unikaten primer, ki slovenskim volivcem ne bo povšeči. S svojo domovino je namreč pretrgala številne vezi, trenutno ima v Sloveniji zgolj še začasno bivališče, tudi med kampanjo se vrača nazaj v Švico.Predsedniška kandidatka Marta Kos je s svojimi lastnimi besedami potrdila, da njeno srce dejansko bije za Švico in ne ravno za Slovenijo, kjer kandidira za predsednico republike. Vse kaže na to, da njena namera ni iskrena do njenih morebitnih volivcev. Če pač ne bo izvoljena, se bo enostavno umaknila nazaj v planinski raj, med ledenike, pašnike in kravje staje.

Potemtakem ji gre zgolj za prestiž. Predsedniška funkcija je zanjo zgolj češnja na vrhu torte (beri kariere), tako mimogrede pa bi “pocuzala” še nekaj tisočakov. Kot je razvidno iz njenega pogovora za portal Siol, ima stalno prebivališče v Švici, kjer tudi plačuje davke. Potemtakem je FURS-u morala pokazati, da v Sloveniji nima nobenih ekonomskih in osebnih interesov.

Kako iskrena do državljanov je predsedniška kandidatura Marte Kos, ki ima svoj primarni interes v Švici? (foto: STA)

 

Zadevo je sicer zelo težko dokazovati. Tudi če ima nekdo v Sloveniji hišo, ki jo lahko podeduje, gre za ekonomski interes. Kot gre razumeti, bi se le kot predsednica republike vrnila nazaj v domovino in tu plačevala davke? Prav tako se pojavlja vprašanje, zakaj ne razkrije svojih davčnih napovedi in dohodkov švicarskega podjetja, kjer je zaposlena. Kot je še znano, ima v Švici tudi moža, začasno bivališče pa še vedno v Ljubljani.

Vplivni klan Kos bi se z njeno izvolitvijo okrepil še za predsedniško funkcijo

Spomnimo: poročali smo že, da gre za bivšo informatorko SDV-ja (Udbe) in vidno operativko zloglasnega Foruma 21, “gnezdiščaMilana Kučana in mnogih tranzicijskih tajkunov. Je tudi članica svojevrstne ženske “masonerijeOna Ve in vplivne rodbine Kos. Njen brat Drago Kos je stric iz ozadja družbe Pro Plus (POP TV, 24ur, A kanal), kjer prek svoje žene Tjaše Slokar Kos vpliva na poročanje tega medijskega konglomerata.

Je tudi eden vidnejših akterjev afere Depala vas, ko se je skušalo moralno uničiti tedanjega obrambnega ministra Janeza Janšo. Z njeno izvolitvijo bi vplivni klan in stranka Gibanje Svoboda pridobila še eno funkcijo v državi, čemur sta se uprla celo prvi stric iz ozadja Kučan in še en bivši partijski funkcionar Danilo Türk, ki sta kot predsedniško kandidatko rajši podprla Natašo Pirc Musar.