28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Erjavec se bo posvetoval s pravniki o odložitvi glasovanja o konstruktivni nezaupnici – tudi mi smo se: Če poslanci lahko glasujejo o odložitvi, lahko tudi o konstruktivni nezaupnici!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24TV)

Pravnik in sociolog dr. Peter Jambrek je opozoril, če Državni zbor lahko glasuje o predlogu za odložitev, ni razloga, da ne bi glasoval za predlog o konstruktivni nezaupnici. Da je odločitev v rokah poslancev državnega zbora, je mnenja tudi nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec, toda Karl Erjavec bi potreboval 46 glasov poslancev – zakaj torej ne bi ti glasovali o nezaupnici?

Karl Erjavec bo do jutri razmišljal o začasnem umiku konstruktivne nezaupnice oziroma soglasja h kandidaturi za predsednika vlade. Spomnil je, da je pod predlogom nezaupnice 42 poslanskih podpisov, z vsakim poslancem, ki ni prisoten, pa se zmanjšuje možnost za uspeh – na kar bi sicer lahko računal, glede na to, da je predlog konstruktivne nezaupnice vložil sredi epidemije. Čeprav je v Poslovniku Državnega zbora določeno, da se volitve novega predsednika vlade opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga za izvolitev, pa je v poslovniku tudi zapisano, da se pod določenimi pogoji volitve lahko opravijo kasneje.
Vrhovni sodnik na Vrhovnem sodišču RS in nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec je pojasnil, da je položaj, ki se nakazuje nov in o njem še ni precedensa. Vendar pa je dodal, da se vseeno zdi odgovor dokaj jasen. Daje ga Poslovnik Državnega zbora, prvi odstavek 256. člena namreč določa, da se volitve novega predsednika vlade opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga za izvolitev.
Za Erjavčev predlog odloga bi moralo glasovati 46 poslancev
Naslednji odstavek istega člena nadalje pravi, da lahko Državni zbor na predlog najmanj desetih poslancev ali predsednika državnega zbora z večino glasov vseh poslancev odloči, da se volitve opravijo kasneje, vendar najkasneje v 30 dneh po vložitvi predloga za izvolitev novega predsednika vlade. “Ideja kandidata za predsednika vlade je torej načelno uresničljiva, vendar le z izpolnitvijo pogojev, ki jih določa drugi odstavka 256. člena Poslovnika,” je poudaril Zobec. Drugi odstavek namreč pravi, da mora biti vložen predlog vsaj desetih poslancev ali predsednika DZ za odložitev glasovanja o kandidatu za novega predsednika vlade ter da mora večina poslancev, torej najmanj 46, glasovati za tak predlog, torej za odložitev volitev novega predsednika vlade. Določeno je tudi, da je volitve novega predsednika vlade oziroma glasovanje o konstruktivni nezaupnici mogoče odložiti največ za 30 dni. “Odločitev nikakor ni v rokah Erjavca, temveč je v rokah poslancev. Samo od njih je odvisno, ali bo stekla prej opisana procedura. Končna odločitev o odložitvi glasovanja o konstruktivni nezaupnici je tako izključno v rokah poslancev. Najmanj 46 jih mora biti za odložitev – pa še to največ za 30 dni,” je sklenil vrhovni sodnik Zobec.
Če poslanci glasujejo o odlogu glasovanja, lahko tudi o konstruktivni nezaupnici
Predsednik stranke DeSUS in KUL-ov kandidat za mandatarja Karl Erjavec se bo do jutri dopoldne odločil, ali bo zaradi okužb z novim koronavirusom med poslanci začasno umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Povedal je, da se bo o tem posvetoval s pravniki, saj bi bilo po njegovem mnenju prav, da postopek o konstruktivni nezaupnici prekinejo in ga nadaljujejo, ko bodo lahko o njej odločali vsi poslanci. Pravnik in sociolog dr. Peter Jambrek je opozoril, če Državni zbor lahko glasuje o predlogu za odložitev, ni razloga, da ne bi glasoval za predlog o konstruktivni nezaupnici. “In še, kako bi pa lahko KUL dobil za tak svoj predlog o odložitvi 46 glasov – saj Janševi koaliciji zgolj ni treba priti na glasovanje, pa predlog za odločitev pade, ob predpostavki, da je vsaj kakšen poslanec KUL-a zbolel – kar bi pomenilo, da bi imeli manj kot 42 poslanskih glasov za odložitev. Dozdeva se mi, da se Erjavcu odložitev ne bo izšla,” je ocenil Jambrek.
Erjavec oster do direktorja Sove
Erjavec je namreč danes izvedel, da so nekateri poslanci okuženi s covidom-19 in se ne bi mogli udeležiti izredne seje DZ, na kateri bi odločali o nezaupnici vladi Janeza Janše. To bi pomenilo ovirano glasovanje, saj poslovnik DZ ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo, je v današnji izjavi novinarjem v DZ povedal Erjavec. Več poslancev je bilo namreč na seji Knovsa v stiku z direktorjem Sove Janezom Stuškom, za katerega se je izkazalo, da je okužen s koronavirusom. Danes so tudi potrdili, da je na novi koronavirus pozitiven vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, zaradi stika s Hanom pa je v samoizolaciji tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Predsednik DZ Igor Zorčič sicer verjame, da naj dejstvo, da je bilo več poslancev na seji Knovsa v stiku z direktorjem Sove, ne bi vplivalo na izvedbo predvidene seje DZ, ki naj bi potekala v sredo. Erjavec je bil oster do direktorja Sove, vprašal se je, kako je mogoče, da človek, ki vodi tako službo, lahko ravna tako neodgovorno, da se okuži in pride celo v državni zbor. Poslanca Han in Jurša sicer nista člana Knovsa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine