7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Dr. Ivan Štuhec v intervjuju, ki bo predvajan v nedeljo: “Nacionalna televizija ne bi smela biti propagandno orodje ene politične opcije”

Piše: G. B.

“‘To kar se dogaja na nacionalni televiziji zadnja leta je brez primere! Nacionalka ne more biti biti propaganda za eno politično opcijo!’ Izjemno oster je bil dr. Štuhec v nedeljskem Intervjuju do RTV. Imel sem težavo kako, če sploh, oporekati…” je na twittterju včeraj zapisal dr. Jože Možina, ki je v tem tednu posnel intervju. Gost je bil seveda moralni teolog in publicist dr. Ivan Štuhec, ki je bil v svojih izvajanjih zelo neposreden.

Eden najvidnejših slovenskih kritičnih intelektualcev, moralni teolog dr. Štuhec, se v tokratnem intervjuju, ki ga vodi dr. Jože Možina, sicer predstavlja tudi z nekoliko bolj osebne plati. Uvodoma se razgovori o svoji navezanosti na konje, ob katerih se umiri in ki jih povezuje z naravo ter spomini iz otroštva. Spregovori tudi o svoji izkušnji prebolevanja koronavirusa. Slovenska nacija se je ob epidemiji odzvala dobro in preudarno, ocenjuje Štuhec, res pa je, da je peščica nasprotnikov ukrepov ves čas imela nesorazmerno podporo medijev, kar šteje za neodgovorno. Ob tem je kritičen tudi do javne radiotelevizije, ki je po njegovem mnenju veliko pripomogla k vzpostavljanju napetosti in nezaupanja do vladnih prizadevanj za obvladovanje okužbe.

“Imamo predsednika Računskega sodišča, ki poleg redne plače zasluži ogromno vsoto. A si predstavljate, da bi Janez Janša poleg svoje plače imel še stranski posel s katerim bi toliko zaslužil – kaj bi delali slovenski mediji? Ampak to kar se zadnja leta dogaja tudi na slovenski nacionalni televiziji je brez primere! Zato ker nacionalna televizija ne more biti propaganda za eno politično opcijo,” je med drugim v oddaji dejal dr. Štuhec.

 Štuhec je kot moralni teolog prepričan, da je v sedanjih razmerah, ko gre za varovanje življenj, nujen t. i. moralni kompromis, da bomo skupaj laže živeli. V pogovoru se dotakne poskusov demonizacije Janeza Janše, ki jih ocenjuje za neuspešne zato, ker temeljijo na laži.

Odgovarja tudi na vprašanja o padcu ugleda Katoliške cerkve zaradi velike finančne afere mariborske nadškofije, pri čemer v svoji knjigi Slovenija brez Patrie in Zvonov dokazuje, da so stare garniture namerno potopile cerkvene Zvonove, čeprav je bila vrednost podjetij, ki so jih imeli Zvonovi v lasti, večja od dolga. Z voditeljem načneta še analizo slovenske preteklosti in pogleda v prihodnost, ki veje iz zbornika Z lepilom na podplatih, v katerem s svojimi razpravami sodeluje vrsta uglednih intelektualcev.

Oddaja Intervju bo na sporedu v nedeljo, 14. februarja 2021, ob 20.55 na prvem programu TV Slovenija.

Vir: RTV Slovenija, Twitter

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine