8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Dnevnik spet zavaja s svojo interpretacijo Vox Populi!

Piše: Aleš Ernecl (Nova24TV)

Eno najpomembnejših medijskih trobil tranzicijske levice, Dnevnik, je objavil meritev javnega mnenja, o katerem naj bi, če bi bile volitve zdaj, zlahka zmagala KUL opozicija proti SDS. Pustimo ob strani verodostojnost takih meritev samih po sebi, zavajajoče je objaviti naslov, v katerem obravnavaš vse leve stranke kot enoto proti SDS.

Da meritve javnega mnenja, ko jih izvajajo in objavljajo levi mediji, pogosto ne pijejo vode, že vemo. A včasih se njihovo izvajanje res približa škandalozno pritlehnemu nivoju varanja javnosti. Tokrat je Dnevnik, eno glavnih trobil tranzicijske levice, objavil eno takih anket, na kateri je prikazal vso sposobnost zavajanja javnosti.
Debelo tiskano so objavili, da bi, če bi bile volitve to nedeljo, SDS gladko izgubil proti koaliciji KUL. Pustimo ob strani, če je to sploh res, ker je precej verjetno, da ni. Privzemimo zavoljo argumentacije, da anketa drži.
Zmagala bi SDS, stranke KUL pa bi nastopile posamezno
V prvem odstavku, ki je bil seveda napisal s tanjšimi in svetlejšimi črkami, so zapisali, da bi volitve zlahka zmagal SDS. Ki bi potem seveda spet moral sestavljati koalicijo in kot vemo, trenutno že ima sestavljeno koalicijo, ki vlada državi. Zavajajoče je potem trditi, da bi v tem trenutku gladko zmagala koalicija KUL, ko pa vemo, da koalicija KUL nima dovolj glasov, da bi sestavila vlado, saj nimajo niti dovolj glasov, da bi jim uspela nezaupnica vladi. Primerja se posamezne stranke ali pa se špekulira o tem, kdo in kakšno koalicijo bi lahko sestavil.
Dnevnik je zapisal tudi: “Sodeč po anketi Vox populi se krepi podpora strankam koalicije KUL – še najbolj SD in Levici, LMŠ pa bi januarja podprlo še nekaj manj ljudi kot decembra lani. Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi koalicija KUL s stranko DeSUS osvojila 54 mandatov, SDS in NSi pa skupaj le 34 mandatov.“
KUL s stranko Desus ni nekaj samoumevnega, ker je Desus precej razklana stranka. Podpora bi se dvignila Levici in SD, padla pa naj bi LMŠ. Ob neomembi SMC se poraja vprašanje, od kod tem ljudem seštevek 54 mest? Seveda so Dnevnikovo manipulacijo hitro razkrinkali tudi na Twitterju. Novinar in urednik Peter Jančič je npr. zapisal, da gre za fake naslov in da bi na volitvah zmagala SDS, koalicija kul pa na njih ne bi nastopila, nastopile bi ločeno stranke in tudi merili niso v raziskavi, kakšna bi bila podpora morebitni skupni listi Kul. Tomaž Štih je pristavil svoj lonček, ko je retvitu Dnevnika pripisal samo “Spoiler: V nedeljo ni volitev.”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine