16.5 C
Ljubljana
sobota, 30 septembra, 2023

Direktor UKC Maribor, ki prihaja iz vrst Golobove Svobode, je namesto resnega programa pripravil osnovnošolski pamflet

Piše: I. K. (nova24tv.si)

Odkar so ljudje prenehali plesati in se začeli zavedati, da so jih strici z novimi obrazi ponovno naplahtali, v javnost curljajo marsikatere podrobnosti neverjetne nesposobnosti kadra Gibanja Svoboda. Videti je, da se je na njih prilepil najbolj nekompetentni del nekdanje LDS, skupaj s trdimi socialisti, ki jim je nesposobnost v resnici vrlina. Še ena iz rubrike: “Saj ni res, pa je” prihaja iz UKC Maribor, kjer “svobodni” kadri kažejo svoje kompetence. 

Novi v. d. direktorja UKC Maribor “svobodnjak” Vojko Flis že trdo dela. Kaj je doslej naredil? Napisal je “Program UKC za obdobje šestih mesecev” in ga predal kadrovski službi UKC. Impresivno! A le dokler ne pogledate samega programa. Ne gre za dolge analitične tekste, s podrobnimi empirično podprtimi podatki, skozi katere se lahko prebijajo le strokovnjaki. Na to, da je Flis pripravil namesto resnega programa nekaj, kar je bolj podobno osnovnošolskemu pamfletu, je sicer prvi na Twitterju opozoril Bojan Požar.

Flis je na A4 list papirja, kot šolar, ki domačo nalogo dokončuje med malico, natipkal pet praznih enovrstičnic:

  • revizija poslovanja
  • revizija sklenjenih pogodb
  • revizija investicijskih ciklusov, še posebej v povezavi z evropskimi skladi
  • analiza stanja zaposlenih
  • analiza izpolnjevanja medicinskih programov

Nobene vizije torej – le RE-vizija. Po enovrstičnicah sodeč je Flis dobil v roke zavod na robu bankrota, zdaj pa ga mora sanirati in najprej ugotoviti, kdo ga je spravil v slabo bilančno stanje. A resnica je ravno obratna – prejšnji direktor je odlično posloval in UKC Maribor pustil v odlični finančni kondiciji.

Foto: X

Vlada se je dolgo trudila odstaviti prejšnjega uspešnega direktorja

Spomnimo, vlada je že dolgo hotela odstraniti prejšnjega – zelo uspešnega – direktorja UKC Antona Crnjaca. Delno zato, ker ga je imenovala prejšnja vlada, delno zato, ker je njihov kandidat za župana neslavno propadel na volitvah in je nujno potreboval udobni fotelj.

Bivši direktor UKC Maribor Anton Crnjac (Foto: STA)

Po dolgih mesecih lobiranja in medijske vojne je Svet zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Maribor vendarle letošnjega julija po kaotični seji za zaprtimi vrati z generalnim direktorjem zavoda Antonom Crnjacem sklenil “sporazum” o prenehanju funkcije. Čeprav je v resnici šlo za politično eksekucijo – zakaj sicer odstavljati direktorja, ki posluje izjemno učinkovito. UKC Maribor je namreč v prvih petih mesecih ustvaril 660.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki, kar je po navedbah vodstva bolnišnice boljše od načrtov, ker so načrtovali zgolj uravnoteženo poslovanje.

Crnjaca je z jesenjo zamenjal Vojko Flis iz vrst Gibanja Svoboda, ki je nekoč že bil direktor istega zavoda, a se sooča z vrsto obtožb o finančnih malverzacijah in je okrajno sodišče v Ljubljani razsodilo, da so UKC Maribor, bivši direktor Flis in njegova sodelavka kršili zakon o javnem naročanju v vrednosti več kot 1,8 milijona evrov. Kršiteljem je sicer sodišče izreklo le opomin.

Flis je sicer bil kot vršilec dolžnosti imenovan za največ šest mesecev.

Ukaz neposredno s strani Goloba

Kot smo že poročali, je zamenjavo Crnjaca ukazal Golob osebno, naročil ga je bivšemu ministru Danijelu Bešiču Loredanu, ta pa ga je naprej prenesel Šabedru, svojemu podrejenemu uradniku in predsedniku sveta UKC Maribor. Češ, tako hoče Golob, ceremonija me ne zanima, spravite mi ga s poti. Če se to ne bi zgodilo, pa bo letel sam Šabeder. Torej, Goloba ni zanimalo, kako bodo odstranili direktorja (tudi če brez vsakega razloga), njemu je pomembno le, da ga odstranijo (čeprav le navidezno zakonito).

 

Kdo je Vojko Flis?
Flis je sicer kirurg, ki je bil Golobov kandidat za mariborskega župana, in nekdanji direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. V preteklosti je bil soočen s serijo obtožb in sumov o finančnih malverzacijah, nezakonitostih in celo korupciji. Pred kratkim pa je Okrajno sodišče v Ljubljani razsodilo, da so UKC Maribor, bivši direktor Vojko Flis in njegova sodelavka kršili zakon o javnem naročanju. V nasprotju z zakonom so pri 17 dobaviteljih kupili medicinski potrošni material v skupni vrednosti več kot 1,8 milijona evrov. Kršiteljem je sodišče izreklo opomin, zdaj pa bo za nagrado vodil UKC Maribor.Flis je ob koncu svojega štiriletnega mandata praktično brez pojasnil zapustil UKC Maribor in se zaposlil v Sanatoriju Rožna dolina. Sedaj pa prihajajo na dan podrobnosti o dogajanju v času njegovega vodenja UKC Maribor. Te razkrivajo vse prej kot rožnato podobo znanega mariborskega kirurga. Še bolj pa bode v oči dejstvo, da se podobne obtožbe na Flisov račun pojavljajo tudi pri njegovem novem delodajalcu.

V času pred Flisovim odhodom je UKC Maribor pretresalo več odmevnih afer: sumi nezakonitega preskakovanja čakalnih vrst, nedovoljeno delo zdravnikov v zasebnih ambulantah med epidemijo, kriminalistična preiskava suma kraje medicinskega materiala in opreme iz skladišča konsignacijskega materiala, mobing zaposlenih … Omenjenim aferam se je Flis spretno izogibal s preusmerjanjem pozornosti na kolege in druge zaposlene. Prav tako ni nikdar pojasnil ponavljajočih se očitkov o mobingu, ki naj bi se med njegovim direktorovanjem izvajal nad zaposlenimi in s čimer so bili večkrat seznanjeni tudi člani Sveta zavoda UKC Maribor. Z očitki o šikaniranju podrejenih in ostrim sankcioniranjem vsakogar, ki si je drznil opozoriti vodstvo na nepravilnosti in nezakonita ravnanja, so se Flis in njegova ekipa soočali večji del svojega mandata.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine