1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Čistka v Svobodi: iz stranke izključili Mojco Šetinc Pašek in Roberta Pavšiča, Urška Klakočar Zupančič ni več podpredsednica

Piše: Ž. K. (Nova24TV.si)

Predsednik vlade je na današnji novinarski konferenci sporočil slovenski javnosti, da so z stranke Gibanje Svoboda izključili Mojco Šetinc Pašek in nekdanjega poslanca Roberta Pavšiča. Iz mesta podpredsednice stranke pa se umika Urška Klakočar Zupančič, domnevno zaradi preobremenjenosti in osebnih razlogov. Nadomestila jo bo poslanka Sara Žibret. 

Svobodnjaki so danes na seji sveta razpravljali o aktualnem političnem dogajanju. Sledila je novinarska konferenca, na kateri je predsednik stranke in vlade sporočil, da so zaradi škodljivega delovanja iz stranke izključili nekdanjo “neodvisno” novinarko Mojco Šetinc Pašek.

Številni so predvidevali, glede na včerajšnja medijska pisanja, da bo predsednik vlade k sestopu z mesta predsednice državnega zbora pozval Urško Klakočar Zupančič, a do tega ni prišlo. Klakočar Zupančičeva danes ni hotela komentirati političnega dogajanja znotraj stranke. Vse do novinarske konference. Do tega trenutka se je v molk zavil tudi Robert Golob.

Na novinarski konferenci je svojo odločitev predstavil z naslednjo primero: “Natančno se ve, na kateri gol je treba streljati. Na tistega, ki streljamo vsi v Svobodi. Ko začneš zabijati avtogole, nimaš o Svobodi kaj iskati.” Povedal je še, da so “določeni posamezniki delovali izrazito v škodo ne samo stranke, ampak tudi enotnosti koalicije in trdnosti vlade” in še “Oba sta bila seznanjena, kar se nas tiče, je z njima zgodba zaključena”.

Več informacij ni hotel razkriti. Raziskovalni novinar Požar po drugi strani razkriva, da sta Šetinc Paškova in Pavčič “odletela”, ker naj bi bila prav onadva tista, ki sta zadnje dni informirala medije o dogajanju znotraj stranke, predvsem o Golobu in Vesni Vuković, generalni sekretarki stranke.

Mojca Pašek Šetinc je pred dnevi obsodila Marjana Šarca, saj je obrambno ministrstvo, podelilo 2 milijona na (zelo verjetno) prirejenem razpisu za pripravo vojaškega resničnostnega showa. “Zame je stvar jasna. Za vse nas v politiki veljajo ista pravila politične odgovornosti in integritete. Če je politična odgovornost in videz veljal za Sanjo Ajanović Hovnik, potem isti kriteriji veljajo tudi za Marjana Šarca. Zdaj pa si grem kupit sendvič,” je zapisala na socialnem omrežju Facebook.

Predsednica preiskovalne komisije in poslanka Mojca Šetinc Pašek (Vir: STA)

Svet stranke je odločitev, da se iz stranke izključi Šetinc Paškovo in nekdanjega poslanca Pavšiča, iz vrst LMŠ, sprejel soglasno. Pavšič je bil v tem mandatu sicer zaposlen kot svetovalec v kabinetu predsednice državnega zbora.

Šetinc Paškova je začela svojo politično kariero po tem, ko se je dolga leta predstavljala kot neodvisna novinarka javne RTV. To je počela vse do dne, ko je razglasila svojo kandidaturo za poslanko državnega zbora. V državnem zboru je postala predsednica preiskovalne komisije, katere namen je preganjati do vlade kritična medija Nova24TV in Demokracijo.

Odzval se je tudi na pisanje N1, kjer so včeraj zvečer objavili članek o tem, da naj bi predsednik stranke Golob pozval svojo soustanoviteljico, naj odstopi z mesta predsednice državnega zbora. Kot je dejal, o tem naj ne bi bilo govora.

Rekonstrukcija vlade 
Predsednik vlade pa je na novinarski konferenci napovedal tudi rekonstrukcijo vlade. Ta naj bi od sedaj naprej imela 12 ministrstev. Gre za nenavadno odločitev, saj je ravno vlada Roberta Goloba širila nabor ministrstev, z opravičilom, da gre za razvojno naravnano koalicijo. Opozorila opozicijskega voditelja, sicer večkratnega premierja, da spremembe ne bodo prinesle rezultatov, je oholo zavrnil. Nov zakon o vladi je nato prejel zadostno podporo na referendumu. Predsednik vlade pa bo sedaj referendumsko voljo ljudi ponovno “povozil”.

Več sledi… 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine