8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Brutalno in brez zavor! Medtem ko Erjavec špila klovna, KUL v ozadju pripravlja teren za naslednjo kadrovsko potezo – in to kje drugje kot na RTV Slovenija!

Avtor: Pavel Gorenčič

Burleskam v zvezi z nesojenim mandatarjem Karlom Erjavcem ni videti konca, a nekateri viri opozarjajo, da je to morda le trik za odvračanje pozornosti, saj naj bi KUL ali »burek-koalicija«, kot navezo štirih strank s »prikolico« DeSUS imenujejo nekateri komentatorji, v ozadju pripravljala teren za »zavarovanje neodvisnosti javnega zavoda RTV Slovenija«. Ali če povemo po politično nekorektno: KUL trasira pot politično »požegnanemu« nasledniku ali naslednici generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca, ki mu aprila letos poteče mandat in naj bi se sicer menda spet potegoval za to funkcijo, vendar bo očitno ostal brez podpore.

Že nekaj časa krožijo informacije, da naj bi predvsem SD skušala na Kadunčevo funkcijo sforsirati kar sedanjo direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak, dogovor o tem pa je bil dosežen na sestanku tik pred novim letom, natančneje 30. decembra 2020 na sedežu SD, o čemer je včeraj poročal tudi portal Požareport. Tam naj bi se sestali predsednica SD Tanja Fajon, generalni sekretar SD Dejan Levanič ter Gorščakova, sestanku naj bi prisostvoval tudi predsednik programskega sveta RTVS Ciril Baškovič, ki je »čisto po naključju« tudi vidni član SD. In že tretji predsednik (programskega) sveta doslej, ki ima člansko izkaznico pravne naslednice komunistične partije. Spomnimo: v preteklosti sta ta organ vodila Jernej Pikalo (ki je bil tudi minister) ter pred njim sedaj že pokojni Janez Kocijančič. Baškovič, sicer diplomirani politolog in nekdanji državni sekretar za kulturo, pa je tudi čisto po naključju v preteklosti deloval kot član Centralnega komiteja ZKS.

Za Gorščakovo pravzaprav nihče dobro ne ve, kako se je sploh prebila na visoko funkcijo direktorice TVS, saj je bila do tedaj v javnosti praktično neznana, bila je sicer programska direktorica Kanala A. Kot je zapisal portal Požareport, ki ga ureja Bojan Požar, je Gorščakova pri Fajonovi (ki je bila nekdaj tudi novinarka na TVS in celo dopisnica iz Bruslja, sicer pa je z RTV povezana celo družinsko) »očitno dobro unovčila tudi svojo nedavno osebno programsko intervencijo, ko je poskrbela, da se je – novembra lani – med znanim dokumentarcem (kot produkcija Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve) ob 30-letnici osamosvojitvenih dogodkov v Poljčah, kjer je bila sprejeta odločitev o plebiscitu, na zaslonu med grafiko predvajal skrajno nenavaden napis, da ta oddaja “ne izraža mnenja Televizije Slovenija”, sicer pa imajo Gorščakovo znotraj stavbe RTV Slovenija na  Kolodvorski 2-4 pravzaprav še za bolj politično zadrto od Kadunca, vendar prikrito pa tudi za značajsko precej pokvarjeno in strašno opravljivo.«

Seveda se postavlja vprašanje, zakaj naj bi KULovci za najvišjo funkcijo na RTVS izbrali Gorščakovo. Seveda najprej z namenom, da na RTVS ohrani status quo in nadaljuje prakso, ki jo izvaja nacionalna televizija, slednja pa je v oddaji Politično s Tanjo Gobec zadnjo nedeljo, ko je bil gost Karl Erjavec, naredila še eno uslugo tranzicijski levici že na skoraj kičast način. Kadunc še enega mandata skoraj zagotovo ne bo dobil glede na to, da je v zadnjem mandatu kar dvakrat le za las ostal na položaju glede na očitno nezaupnico s strani RTVS. Gorščakova pa bojda dobro pozna notranji ustroj RTV in je na zunaj relativno »brezmadežna«, ves postopek pa bi bil seveda izpeljan tako, da bo videti, da politika pri njenem imenovanju dejansko nima nič zraven. Kot je znano, KUL že od vsega začetka upira prst v vlado in vladno koalicijo, češ da slednja ruši medijsko svobodo in posega v avtonomijo javnega zavoda RTVS. A glede na zakulisna politična dogajanja v ozadju gre pri takih obtožbah za zelo hudo sprenevedanje.

Igorju Kaduncu se mandat izteka, očitno bo ostal brez podpore. (foto: STA)

Kot še piše Požareport, je sedaj vse odvisno od članov programskega sveta iz vrst SMC. Če bodo dosledni in bodo glasovali za Andreja Graha Whatmougha, sicer predsednika nadzornega sveta RTVS, ki tudi prihaja iz kvote SMC, potem se lahko scenarij z Gorščakovo zalomi. A glede na zadnja mešetarjenja se nikoli ne ve.

Sedaj pa pozor – namreč, vprašanje Gorščakovi o tem, ali se je res udeležila sestanka 30. decembra na sedežu SD, smo poslali že prejšnji teden, odgovora nismo dočakali. Zato smo še enkrat poskusili z novinarskim vprašanjem, ki smo ga naslovili na službo za odnose z javnostjo na RTV Slovenija, pri tem pa povprašali, ali se je sestanka udeležil tudi Baškovič. Odgovor je presenetljivo prišel zelo hitro, v roku nekaj ur. Tajništvo programskega sveta je na naše poizvedovanje odgovorilo: »Predsednik Programskega sveta Ciril Baškovič dne 30. 12. 2020 ni bil na sestanku na sedežu SD in zato ne ve, kdo se ga je udeležil in čemu je bil namenjen.« Torej, zanikanje za vsako ceno. Nekoliko bolj slikovit pa je bil odgovor Gorščakove, ki ga nam je posredovala služba za odnose z javnostjo – odgovorila nam je, da je bila tisti dan na dopustu. Kar naj bi skozi vrstice pomenilo, da če se je tistega popoldneva res smukala okoli Moskovičeve vile, je to počela povsem zasebno in ne v funkciji direktorice TVS. Če seveda verjamete. Vsi tisti, ki vedo, da je sestanek zanesljivo bil, pa se lahko ob takšnih odgovorih lahko samo hihitajo…

Zadnje novice

Sorodne vsebine