24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Golobovi vladi hiti se razširiti: ministra Papič in Kumer že odstopila, jutri začne veljati nov zakon o vladi

Piše: C. R., STA, Siol

 

V uradnem listu bodo predvidoma še danes objavljeni zakoni, ki so jim volivci na novembrskih referendumih prižgali zeleno luč. V sredo bodo tako začele veljati tudi spremembe zakona o vladi, ki bodo prinesle njeno reorganizacijo. Listo kandidatov, ki bodo ob tem zasedli ministrska mesta, bo premier Robert Golob v DZ poslal v začetku januarja.

Zdajšnja ministra za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič in za infrastrukturo Bojan Kumer sta danes že odstopila.

Uveljavitev sprememb zakona o vladi bo prinesla organizacijo vlade, kot si jo je zamislil koalicijski trojček Gibanje Svoboda, SD in Levica, v njej pa bo po novem sedelo 20 ministrov.

Kakor poroča portal Siol, z dnem uveljavitve zakona bo štirim aktualnim ministrom prenehala funkcija, in sicer ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjažu Hanu, ministru za okolje in prostor Urošu Brežanu, ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh in ministru za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandru Jevšku.

Zdajšnja ministra za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič in za infrastrukturo Bojan Kumer, ki bosta ob reorganizaciji vlade po načrtih prevzela vodenje novih ministrstev, pa bosta morala po uveljavitvi zakona s svojih funkcij odstopiti. Premier Robert Golob bo DZ o njunem odstopu obvestil predvidoma med 3. in 6. januarjem, so za STA potrdili v največji vladni stranki.

Poslanci se bodo po tako zastavljeni časovnici najkasneje do 9. januarja seznanili z odstopom obeh ministrov, takrat pa bo premier v DZ predvidoma tudi poslal listo ministrskih kandidatov, ki bodo vodili nova ministrstva in ministrstva s spremenjenimi resorji.

Slovenija bo po zakonu dobila tri nova ministrstva, in sicer ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga bo vodil Papič, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki ga bo vodil Kumer, ter ministrstvo za solidarno prihodnost. Kandidat Levice za vodenje zadnjega je državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac.

Zaslišanja omenjenih ministrskih kandidatov pred pristojnimi delovnimi telesi DZ bodo po za zdaj zastavljeni časovnici potekala od 12. januarja.

Zaslišanje čaka tudi kandidata, ki bosta po odstopu Papiča in Kumra prevzela njuna zdajšnja resorja. Na čelo infrastrukturnega ministrstva se bo po pričakovanjih zavihtela zdaj državna sekretarka Alenka Bratušek, na čelo ministrstva za vzgojo in izobraževanje pa dozdajšnji državni sekretar na tem resorju Darjo Felda. Glede zadnjega naj bi bilo po informacijah STA nekaj pomislekov, ali naj prevzame vodenje tega resorja, a za zdaj ostaja med ministrskimi kandidati.

Postopek reorganizacije vlade bodo glede na zastavljene roke izpeljali v drugi polovici januarja, ko bodo ministri ob zeleni luči pristojnih delovnih teles zaprisegli v DZ. Po enem od scenarijev bi se to lahko zgodilo na izredni seji 17. januarja, sicer pa teden za tem, ko bodo poslanci zasedali na redni plenarni seji, še poroča Siol.

Še vedno pa ni dokončno znano, ali bo Golob v okviru liste ministrskih kandidatov v DZ poslal tudi ime novega ministra za notranje zadeve. Mesto na čelu tega resorja je namreč po odstopu Tatjane Bobnar ostalo prazno, vodenje ministrstva pa je začasno prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

V medijih je sicer v preteklih tednih zaokrožilo več morebitnih imen, a jih ne razkrivajo. Za zdaj naj bi po informacijah STA tekli pogovori o mogočih kandidatih, a premier z izbiro naj ne bi hitel. Tako ni izključena možnost, da bo novi notranji minister funkcijo nastopil šele po reorganizaciji vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine