18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Boris Tomašič kritično glede ravnanja stranke SD: “Veliki “zagovorniki” medijske svobode dokazujejo, da so v svojem bistvu zgolj zatiralci človekovih pravic!” Ostro protestirajo tudi v Združenju novinarjev in publicistov!

Piše: Sara Kovač/Nova24

Stranka Socialnih demokratov je danes prestopila mejo sprejemljivega v slovenskem medijskem prostoru. Na javno objavljen dogodek – tiskovno konferenco Tanje Fajon – so našemu snemalcu fizično preprečili dostop. Iz ust predstavnikov za odnose z javnostjo SD je bilo slišati celo strašljive besede, da na njihovih tiskovnih konferencah nismo zaželeni. Denis Sarkić, tiskovni predstavnik stranke je v telefonskem pogovoru dejal, da z nami ne želijo sodelovati, torej diskriminirajo med različnimi mediji. “Veliki “zagovorniki” medijske svobode dokazujejo, da so v svojem bistvu zgolj zatiralci človekovih pravic. Polna so jih usta velikih besed, vendar bi prepovedali vse, ki se ne strinjajo z njimi. V dejanjih so res ponosni nasledniki komunistov,” je komentiral direktor Nova24TV Boris Tomašič. “Ostro protestiramo proti dogodku. Gre za diskriminacijo, ki je v nasprotju z vrednotami medijske svobode, pa tudi same demokracije,” kritično poudarjajo v Združenju novinarjev in publicistov. 

“V Združenju novinarjev in publicistov ostro protestiramo proti dogodku, ki se je zgodil danes, ko sta predsednica SD Tanja Fajon in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pred sedežem stranke podala izjavo za medije. Pri tem je, kot poročajo mediji, varnostnik oz. nekdo iz strankine centrale preprečil dostop in snemanje izjave snemalcu Nove24TV in to kljub temu, da je Nova24TV uradno zabeležena v razvidu medijev in ima enake pravice sodelovanja na novinarskih dogodkih kot vsi drugi mediji,” v odzivu uvodoma poudarjajo pri ZNP.

V nadaljevanju poudarjajo, da tovrstno omejevanje dela medijev ni sprejemljivo ne za opozicijsko ne za vladno ali katerokoli drugo stranko in grobo posega v svobodo dela medijev. Posebej je po njihovih besedah to nerazumljivo s strani stranke, ki dnevno opozarja na domnevne pritiske na delo medijev v Sloveniji, in katere evropska poslanka v Evropskem parlamentu sproža razprave o domnevnem kršenju medijske svobode v Sloveniji. “Očitno v SD pritiske na medije opazijo le takrat, ko naj bi jih izvajali drugi”.

“Gre za diskriminacijo, ki je v nasprotju z vrednotami medijske svobode, pa tudi same demokracije. V ZNP tudi pričakujemo, da bodo v SD preklicali svojo današnjo objavo na Twitterju, namenjeno Novi24TV, da njeni novinarji na dogodkih SD niso dobrodošli in da z njenimi novinarji in snemalci ne sodelujejo. V kolikor do preklica ne bo prišlo, bomo pozvali vse ostale medije v Sloveniji, da v znak protesta bojkotirajo vse dogodke, ki jih prireja stranka SD.” Sporočili so, da bodo o napadih na novinarje s strani SD, njene predsednice in evropske poslanke Tanje Fajon obvestili tudi Evropski parlament, pristojno evropsko komisarko in mednarodna novinarska združenja.

Stranka Socialnih demokratov, ki se zadnje čase veliko oglaša okoli medijske svobode v Sloveniji, je danes šla še korak dlje od tega, kar predsednica stranke Tanja Fajon ves čas promovira. In od tega, kar je še sprejemljivo v slovenskem medijskem prostoru. Kot smo že poročali, je stranka, ki nenehno ponavlja floskule o dialogu, združevalnosti in solidarnosti, s pomočjo varnostnika snemalcu Nova24TV preprečila dostop na tiskovno konferenco, ki jo je sklicala Fajonova, da bi predstavila vizijo SD za izhod iz krize in za okrevanje po epidemiji. Na SD je naš medij po dogodku poslal novinarska vprašanja, ali si tako predstavljajo svobodo medijev. Ekipa tiskovnega predstavnika stranke SD Denisa Sarkića nam je odpisala: “Spoštovani, kot veste, smo v stranki SD zaradi znanih zlorab, laži in potvarjanj s strani vašega medija že pred časom sprejeli odločitev, da z vašim medijem ne sodelujemo. Žal z načrtnim generiranjem laži in sovraštva nadaljujete še naprej. Dokler bo tako, na naših dogodkih niste dobrodošli.Tudi informacija o varnostniku ne drži, saj ga nimamo in ga na lokaciji tudi ni bilo.” Glede na to, da je Nova24TV uradno zabeležena v razvidu medijev in ima enake pravice sodelovanja na novinarskih dogodkih kot drugi mediji, je vse skupaj še toliko bolj žalostno.

No, ko se je na Twitterju vsul val kritik, se je končno odzvala tudi Tanja Fajon s svojim opravičilom, češ da je prišlo do nesporazuma. “Nobenega navodila o prepovedi snemalcu z moje strani ni bilo. Vsi novinarji in mediji so na naših novinarskih dogodkih dobrodošli,” je sporočila. Očitno pa tega ni sporočila svojemu tiskovnemu predstavniku, ki trdi nasprotno – torej da naš medij ni dobrodošel. Gre zgolj za sprenevedanje, ali pa v stranki SD niti med sabo niso sposobni odprtega dialoga?

“Toliko o svobodi medijev za katero se zavzemajo v SD. Izključevanje in represija drugače mislečih,” je zapisal odgovorni urednik Nova24TV Aleksander Rant, starosta slovenskega novinarstva Vinko Vasle pa je ogorčeno dopisal: “V tridesetletni letni zgodovini države se to še ni primerilo,” in potezo označil za fajonizem. Rant je pojasnil, da Nova24TV dogodke SD, tudi spletne, redno spremlja. Snemalec je malo pred napovedano izjavo poklical in rekel, da ga ne spustijo naprej. Varnostnik mu je dejal, da ga ni na listi vabljenih, zato ne more naprej. Stranka SD je kasneje na družbenih omrežjih zapisala, da varnostnika ni bilo, a nekdo je snemalca vendarle ustavil. Za dogodek se sicer ni bilo treba registrirati ali napovedati prisotnosti.

Na Twitterju se je oglasila tudi nekdanja novinarka RTV Mojca Vočko, ki je zapisala: “Nezaslišan, zavržen napad na slovensko novinarstvo in na medij Nova24TV. Sramota od sramote, stranka SD in Tanja Fajon.

Ti v SD so pa res pravi fašisti. Strah jih je resnice, strah jih je, da bi kdo, ki razmišlja drugače, poročal z njihovih propagandno-ideoloških tiskovk,” je zapisal pisatelj in novinar Gregor Preac in med drugim dodal: “Vsi po zakonu registrirani mediji imajo pri nefašistih prost vstop. Razmišljanje SD in Fajonove je v stilu Volkische Beobachter.”

Sin bistriškega župana, občinski svetnik Borut Rojc je v zvezi z zadevo poudaril, da je tukaj dokaz, da pri izključitvi Emila Rojca ni šlo za neprimerno komunikacijo z mediji. “Izključili so ga zato, ker je nasprotoval ilegalnim migracijam in zato, ker je z vlado uspešno sodeloval v korist malega človeka.”

Na 24ur.com so objavili članek, kako ⁦stranka SD pred ukradeno vilo krši medijsko svobodo in ovira delo novinarjev. Sočasno bruseljska apanaža te stranke v medije sporoča, da aktualna vlada ovira delo novinarjev. Očitno se je nekaj zalomilo,” se je odzval notranji minister Aleš Hojs.

Naslednje novinarsko vprašanje smo naslovili tudi na Društvo novinarjev Slovenije, a odgovora še nismo prejeli.

Spoštovani,

na današnji novinarski konferenci Socialnih demokratov, na kateri je danes sodelovala tudi predsednica stranke Tanja Fajon, so našemu snemalcu Nove24TV fizično prepovedali vstop. To se je zgodilo, čeprav je snemanje konference potekalo v prostorih stranke SD, ta pa je bila tudi javno objavljena na STA (ni bila omejena zgolj na medije z vabilom). Nato so našemu mediju iz stranke SD odgovorili naslednje: “Kot veste, smo v stranki SD zaradi znanih zlorab, laži in potvarjanj s strani vašega medija že pred časom sprejeli odločitev, da z vašim medijem ne sodelujemo. Žal z načrtnim generiranjem laži in sovraštva nadaljujete še naprej. Dokler bo tako, na naših dogodkih niste dobrodošli.” Glede na to, da je s tem prišlo do resne kršitve svobode medijskega poročanja, nas zanima, kako komentirate dejstvo, da parlamentarna stranka na takšen način diskriminira in preprečuje dostop do informacij, ki so pomembne za vse državljane?

Lepo pozdravljeni,
Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine