10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Bodo v t. i. koaliciji KUL okužbo direktorja Sove, ki je bil v stiku s poslanci izrabili za preložitev glasovanja o nezaupnici?

Avtor: Ivan Sokić

Potem, ko je po več mesecih natolcevanj o že zbranih 46 podpisih nezaupnice vladi Janezu Janši stari/novi predsednik DeSUS Karl Erjavec pogorel celo med svojimi poslanci in je leva opozicija na koncu vložila samo 42 zbranih podpisov, so se se aktivirali na 24UR in v javnost lansirali novico, da je covid-19 pozitiven direktor Sove Janez Stušek, ki je v petek, 15. januarja 2021 bil v stiku s člani KNOVS. V naslednjih dneh bomo videli, ali bodo to v Državnem zboru izkoristili kot izgovor za preložitev glasovanja o nezaupnici, kar bi levičarjem zagotovilo še nekaj dni več za dodatne pritiske in zvijanja rok poslancem, ki se nočejo sodelovati pri rušenju vlade, ki je v manj kot enem letu tudi dejansko kaj naredila za ljudi.

Z wuhanskim koronavirusom naj bi po poročanju osrednjih medijev bil okužen direktor Sove Janez Stušek, ki se je v petek, 15. januarja 2021 udeležil seje Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Vseh devet članov, komisije, ki naj bi bili v stiku s Stuškom v kratkem čaka testiranje, so potrdili v SD, katere član Matjaž Nemec je predsednik Knovs.

Iz vrst koalicije so to štirje poslanci: iz SDS Anja Bah Žibert in Dejan Kaloh, iz NSi Blaž Pavlin ter iz SMC Monika Gregorčič. Iz opozicije jih je pet. Dva poslanca LMŠ sta Jerca Korče ter Rudi Medved, iz SD Matjaž Nemec iz SNS Zmago Jelinčič Plemeniti in iz Levice Primož Siter.

Pri STA ugibajo, da bi to “lahko vplivalo na za sredo predvideno glasovanje o nezaupnici vladi Janeza Janše”. Pri tem navajajo, da samo testiranje ne zagotavlja da seje ne bo potrebno preložiti, saj se okužba lahko pokaže šele nekaj dni po rizičnem stiku.

Glasovanje želijo prestaviti za leto in pol

Poslovnik Državnega zbora namreč določa, da se volitve novega predsednika vlade ob vložitvi konstruktivne nezaupnice opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga. V praksi to pomeni, da se je 42 podpisov Karla Erjavca čez noč stopilo na optimistično gledano 38 glasov. Pri 24UR so zato že začeli staviti na predsednika DZ Igorja Zorčiča iz SMC, ki mu DZ poslovnik omogoča, da sejo v sredo začne, nato pa jo prekine.

“Prestavili bi glasovanje o nezaupnici, ker je bil na seji direktor SOVE okužen. Če ste spoštovali ukrepe ni okužil nobenega poslanca,” je dogajanje na Twitterju komentiral direktor Nova24TV Boris Tomašič. “V resnici želite prestaviti glasovanje za leto in pol, da boste do volitev lahko lagali kako imate 46 glasov.”

Odzval se je tudi premier Janez Janša, ki je povedal, da ni potrebna nobena prestavitev glasovanja. “Do seje DZ se lahko vsi prisotni na KNOVS vsaj dvakrat testirajo.”

Čas da se poslanci končno preštejejo

Glasovanje na daljavo o nezaupnici ni mogoče, saj je glasovanje tajno. To je bil tudi eden od adutov na katerega so stavili v levi opoziciji, ko so vršili pritiske na poslance, ki niso želeli sodelovati pri tej farsi. Kakor je izpostavil tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek, so se poslancem prilizovali in jim dajali ponudbe, po drugi strani so bile prisotne grožnje in grobe žalitve. Vrstili so se celo napadi na družinske člane poslancev.

“Že nekaj mesecev je politično dogajanje talec tega projekta KUL in končno se bomo lahko prešteli in presekali to umetno ustvarjanje vladne krize,” je v soboto, 16. januarja 2021 zapisal Počivalšek. Enakega mnenja je očitno tudi premier Janša.

Vir: Nova24TV.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine