-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Bodo postavljavci ograje na meji zaradi odločitve ministrice Bobnarjeve ob 1,8 milijona evrov?

Piše: C. R., MMC

Kakor poroča MMC, naj bi družba Maxi Bau in podizvajalec podjetje Legi-SGS zaradi odločitve MNZ-ja, da opusti postavitev ograje na meji s Hrvaško, utrpeli škodo, ki znaša najmanj 1,8 milijona evrov. MNZ odgovarja, da so izpolnili vse pogodbene obveznosti in plačali račune.

Družba Maxi Bau, s sedežem v Miklavžu na Dravskem polju, je bila skupaj s srbskim podjetjem Legi-SGS in njegovo slovensko podružnico izbrana na javnem razpisu za dobavo in postavitev začasnih tehničnih ovir na meji med Slovenijo in Hrvaško, ki ga je pripravila vlada Marjana Šarca, še poroča MMC. Pogodba je bila podpisana 10. septembra lani, torej v času vlade Janeza Janše, vrednost pogodbenih del pa je bila dogovorjena v višini 4,4 milijona evrov.

Kot je na novinarski konferenci v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) v Ljubljani povedal direktor podjetja Legi-SGS Sebastijan Babić, je bilo prvotno predvideno, da se bo prvo polovico od predvidenih 50 kilometrov ograje postavilo v 2021, drugo pa v 2022. Izvedba se je nato zamaknila v november, saj je morala Slovenska vojska pred tem odstraniti dovolj žičnate ograje, da je lahko izvajalec nemoteno začel postavljati panelno ograjo. Januarja letos so od MNZ-ja tudi prejeli navodila, koliko ograje morajo postaviti dnevno, in sicer od 150 do 250 metrov.

Podjetje Legi-SGS je izdelalo celotnih 50 kilometrov panelne ograje, kot je določala pogodba, do junija letos pa je bilo postavljenih 37 kilometrov ograje. Po besedah Babića gre za panelno ograjo s specifičnimi tehničnimi zahtevami, ki ni namenjena prodaji na trgu.

Dinamika del je bila izjemno hitra, notranje ministrstvo je namre ves čas trajanja 12-mesečnega pogodbenega razmerja izvajalca prosilo, da dela čim prej konča, ker se povečuje prehod prebežnikov, so še povedali v podjetju Maxi Bau.

Družbi grozi stečaj

Družba je nato 8. junija letos, po nastopu vlade Roberta Goloba, prejela obvestilo notranjega ministrstva, da naročnik nima več potreb po postavitvi in naročanju dodatnih postavitev tehničnih ovir. Zaradi nenadne in nepričakovane odločitve škodo podjetju Maxi Bau in podizvajalcu Legi-SGS ocenjujejo na najmanj 1,8 milijona evrov. “Gre za škodo, ki je naše podjetje ne more prenesti in družbi zaradi tega grozi tudi stečaj,” je po pisanju MMC opozorila Bojović.

Naročnik je družbi predlagal, da sklene sporazum o razveljavitvi pogodbe. V družbi Maxi Bau v to niso privolili, 16. junija so opravili primopredajo izvedenih del, dobavljeni material je trenutno na mejnem prehodu Imeno.

Ko so na ministrstvu ugotovili, da od pogodbe ne morejo kar tako odstopiti, ker gre za javno naročilo, so spremenili taktiko in 4. julija poslali dopis, da pogodba ostaja v veljavi, da pa potrebe po panelni ograji ni več,” so pojasnili izvajalci. Če se bo znova pojavila potreba po ograji, bo naročnik to sporočil izvajalcu 14 dni vnaprej. Štiri dni zatem je vlada sprejela sklep, da se ograja ne bo več postavljala. Dopis z dne 4. julija je tako postal brezpredmeten, saj je postala izpolnitev pogodbe nemogoča,  so opozorili v podjetju Maxi Bau. Nato so se z MNZ še pogajali, a neuspešno, saj se slednji ni strinjal s plačilom materiala ali pa izgubljenega dobička.

Ministrstvo zavrača vse očitke

MNZ zavrtača vse navedbe in očitke, pravi, da  so korektno in vestno izpolnjevali pogodbo o dobavi in postavitvi začasnih tehničnih ovir na južni meji. Nvaja, da je bilo javno naročilo oddano v skupni okvirni vrednosti 5,37 milijona evrov, z možnostjo povečanja za 30 odstotkov, za obdobje do 10. novembra letos. MMC izpostavlja še eno trditev MNZ:  “Pogodba zelo jasno določa, da MNZ kot naročnik ni obvezen porabiti celotne okvirne vrednosti sredstev, ampak le toliko, kolikor je zaporednih naročil.” Izvajalcu da so poravnali vse račune oz. pačali izplačali 3,93 milijona evrov. Dodali so, da če izvajalci ocenjujejo, da imajo iz pogodbenega razmerja še kakršne koli zahtevke, naj se z njimi obrnejo na zakonitega zastopnika države, to je Državno odvetništvo Republike Slovenije.

MNZ zaradi sklepa vlade glede odstranjevanja tehničnih ovir na meji ni več naročal novega materiala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine