-0.4 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Bo Golob zanikal tudi to? GEN-I je sponzoriral dogodek, na katerem je gostoval kosovski premier Kurti

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Predsednik vlade Robert Golob vztraja pri trditvah, da Martina Berishaja ne pozna in zanika vse izvedene transakcije ali kakršno koli povezavo z razkritimi transakcijami, ki kažejo na domnevno pranje denarja iz državnega podjetja. Težko je verjeti njegovim besedam, saj je po pisanju portala Prava v času vodenja GEN-I sponzoriral dogodek IFIMES, na katerem je gostoval prav Albin Kurti, takratni predsednik stranke Gibanja Samoopredelitev. Tudi Martin Berishaj je bil član omenjene stranke, preden je “napredoval” v veleposlanika.

V zadnjih tednih številni mediji razkrivajo nove zgodbe, objavljajo nove transakcije, v državah Zahodnega Balkana se ustanavljajo parlamentarne preiskovalne komisije, pri tem pa vsi s prstom kažejo prav na Roberta Goloba, ki pravi, da o tem “nič ne ve” in da je vse “fikcija”. Pravzaprav je “fikcija” dejstvo, da Golob Slovence in Slovenke tako brezsramno zavaja in jim laže v obraz, ko pa vedno več dokumentov kaže, da se bo prav hitro izkazalo, da “domnevno” pranje denarja na račun državnega podjetja GEN-I ne bo le domneva, ampak dejstvo. Kot je dejstvo tudi to, da je bil prav GEN-I eden izmed sponzorjev dogodka v Sloveniji, na katerem je gostoval tudi sedanji kosovski premier Albin Kurti, ki je bil takratni poslanec in predsednik stranke Gibanja Samoopredelitev/Lëvizja Vetëvendosje, katere član je bil prav odmevni Martin Berishaj, ki ga Golob “ne pozna”.

Vedno več informacij prihaja na dan o Golobovi albanski finančni aferi in pretakanju denarja iz državnega podjetja GEN-I v času Golobovega vodstva. O tem pišejo številni mediji, ki so delčke zgodbe že sestavili, svoje pa je dodal tudi novinar Luka Perš, ki je zaključil, da je sedanji kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj zelo verjetno igral vlogo finančne mule podjetja GEN-I in njegovega predsednika uprave do novembra 2021 oz. trenutnega predsednika vlade Roberta Goloba. In čeprav Golob še kar zanika poznanstvo z Berishajem, je pod njegovim vodstvom GEN-I sponzoriral dogodek, na katerem je bil gost predsednik takratne Berishajeve stranke prav Albin Kurti.

Dogodek IFIMES 2018, v sredini sta Albin Kurti in Martin Berishaj (Foto: Facebook)

Portal Prava je poročal, da je enega izmed dogodkov inštituta IFIMES v letu 2016, kjer je kot gost sodeloval takratni poslanec in predsednik stranke Gibanja Samoopredelitev/Lëvizja Vetëvendosje (VV), sedanji premier Kosova Albin Kurti, sponzoriralo podjetje GEN-I. Poleg GEN-I so bili sponzorji tudi Škrabčev Riko, Elektro Ljubljana pod vladavino Andreja Ribiča in Eles pod vodstvom Aleksandra Mervarja, nekdanjega Golobovega sodelavca v predhodniku GEN-I, podjetju Istrabenz Gorenje. Prav v Kurtijevo stranko pa je bil včlanjen oz. je bil njen podpornik Martin Berishaj. Vse to se je dogajalo med Golobovim vodstvom GEN-I.

Skupna točka je tudi kosovska predsednica
Med Golobom, Berishajem in Kurtijem so se nedvomno spletle močne interesne vezi, medtem ko je jasno, da se med seboj vsi poznajo, skupna točka vsem pa je tudi Vjosa Osmani, kosovska predsednica, ki Kurtija in Berishaja ščiti že od začetka afere. V letih 2021 in 2022 je slovensko podjetje GEN-I postalo najmočnejši trgovec z električno energijo na Kosovu. Vrednost pogodbe GEN-I s Kosovsko energetsko korporacijo – KEK za leto 2021 je znašala 11,8 milijona evrov.

Zgoraj: Martin Berishaj, Vjosa Osmani, Albin Kurti, spodaj pa Robert Golob in Osmanijeva na enem od srečanj (Foto: Facebook)

Koliko časa bo Golob še vztrajal pri tem, da je vse le “fikcija”?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine