30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Bližajo se predsedniške volitve: Se bo levičarska Državna volilna komisija Vučka kljub “napakam” pri volitvah v DZ obdržala na položaju?

 

Piše: Lea Kalc Furlanič

Konec junija je član Državne volilne komisije (DVK) Drago Zadergal predsedniku te komisije Petru Golobu poslal predlog razrešitve direktorja službe DVK Dušana Vučka. Med razlogi je navedel Vučkovo nevestno in nepravilno delo ter malomarno opravljanje dolžnosti direktorja. Izpostavil je še izračun, po katerem bi sedeže skoraj dodelili šestim napačnim poslanskim kandidatom.

Pri izvedbi volitev poslancev je bilo letos več težav, od nepravilnega izračuna za šest poslancev do zamude in napake pri tiskanju glasovnic in njihovem pošiljanju v tujino ter Vučkovemu preseganju pristojnosti, katere liste kandidirajo s podpisi najmanj treh poslancev.

Svojo odgovornost naprtil podrejeni

Zadergal Vučku podrobno in z dokazi na 12 straneh A4-formata v štirih glavnih točkah očita zamude in napake pri tiskanju glasovnic, zaradi česar so te do volivcev na tuje prišle štiri dni prepozno, kar je posledično pomenilo, da so glasovnice v tujino poslali kasneje in je bilo s tem onemogočeno glasovanje po pošti iz tujine večjemu številu volilnih upravičencev. Ob tem je Vučko šel še dlje, dodaja Zadergal v predlogu za razrešitev – v postopku izredne odpovedi je namreč uslužbenki DVK Nini Mujagić, na katero je celo preložil svojo odgovornost za nastalo zamudo, ravnal nezakonito. Pripisal ji je odgovornost za štiridnevno zamudo, ki se je zgodila zaradi napačno natisnjenih logotipov volilne liste NSi, saj je Vučko opozorilno e-sporočilo NSi spregledal oziroma ga ni posredoval Mujagićevi, ki je skrbela za tisk in distribucijo glasovnic. Vučko je po predlagateljevem mnenju malomarno opravljal svoje dolžnosti, ko je spregledal to e-sporočilo s pripombo o oblikovanju glasovnic. Ob tem Zadergal še navaja, da je Vučko nezakonito imenoval komisijo za pritožbe na odpovedi (še preden je prejšnji komisiji potekel mandat) in Mujagićevi tako onemogočil dostop do e-pošte, da bi lahko zbrala gradivo v svoj bran.

Kot zadnje Zadergal omeni še Vučkovo delovanje v nasprotju z zakonom o volitvah v državni zbor, s tem ko je posegel v pristojnost DVK, tako da o prejetih podpisih podpore poslancev za kandidacijske liste ni obvestil DVK in je brez odločitve komisije sam potrdil, katere liste kandidirajo s podpisi najmanj treh poslancev.

Zaradi Vučkove malomarnosti so v tujino glasovnice poslali s štiridnevno zamudo, kar je tam marsikomu onemogočilo pravočasno glasovanje. (foto: STA)

Taka napaka se doslej še ni pripetila

V zvezi s prvim očitkom – napačen izračun za šest poslancev (šlo naj bi za računalniško napako) – Zadrgal pravi, da Vučko ni uredil tako, da bi uporabljali ustrezen, marca potrjeni računalniški modul, ampak so uporabljali starega. Kaj takega naj se ne bi bilo še nikoli pripetilo niti v Sloveniji niti v EU. Zaradi računalniške napake je bilo za šest poslanskih kandidatov napačno izračunano, da bodo postali poslanci. Po dve napaki sta bili v Gibanju Svoboda in SDS, po ena pa v NSi in Levici.

Napako so odkrili, ko je posebna strokovna skupina v petek, 6. maja 2022, opravila dodatno preverjanje volilnih izidov. V skupini so sodelovali predstavniki podjetij Intelcom in Genis, ki so razvijalci in vzdrževalci programske opreme za izračun izidov volitev, ter neodvisni svetovalec Andrej Bauer s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, je na portalu Siol.net poročal njegov odgovorni urednik Peter Jančič. Za zagotavljanje čim višje stopnje pravilnosti in možnosti odkrivanja napak so člani strokovne skupine primerjali rezultate izračunov treh neodvisnih programskih komponent: stare programske opreme, ki se je uporabila v letih 2014 in 2018 in ki je v letu 2022 računala začasne rezultate, dostopne javnosti na spletnih straneh DVK, nove programske opreme, ki jo je razvilo podjetje Genis, ter programa, ki ga je razvil Andrej Bauer po naročilu DVK za zagotavljanje neodvisnega preverjanja izidov. Ugotovili so, da se rezultati ne ujemajo. Povrh tega preračun, ki so ga naredili napačno, ni strašno zapleten, nekdanji član državne volilne komisije Jurij Toplak – tako Siol.net – ga je v nekaj urah opravil sam, in to brez napake.

Članom DVK so računalničarji in matematiki pojasnili, kako je do napake v programu za izračun mandatov prišlo in zakaj so napako odkrili šele tik pred potrditvijo uradnega poročila o izidu volitev. O napačnem izračunu razdelitve mandatov je 7. maja razpravljala Državna volilna komisija, ki je tudi potrdila končni izid volitev, a predsednik DVK Golob je v izjavi dejal, da so bile volitve poštene in zakonite ter da DVK zaradi zapleta pri izračunu poslanskih mandatov ne razmišlja o odstopu.

Vendar pa je predstavnik SDS v komisiji Drago Zadergal predlagal, da bi DVK potrditev rezultata prestavila za 24 ur, da bi člani, ki so za napako izvedeli tik pred sejo, lahko vse skupaj še preverili. A je večina članov DVK to zavrnila. Peter Golob je pojasnil, da se je s predsednikom republike Borutom Pahorjem že dogovoril za termin izročitve poročila naslednji dan in da prestavitev ni mogoča, ker ima predsednik pozneje obveznosti. Za dodaten čas za vnovično preverjanje je glasoval le Zadergal. Preostale je zadovoljilo Golobovo pojasnilo, da se lahko neizvoljeni in predstavniki list še pritožijo državnemu zboru, ko bo potrjeval mandate.

Direktor službe DVK Dušan Vučko (nekdaj LDS) je pri zadnjih volitvah pri delu v komisiji ravnal malomarno in storil več napak, zaradi česar je član DVK Drago Zadergal (SDS) predlagal njegovo razrešitev. (foto: STA)

Kdo je Dušan Vučko?

V preteklosti je bil Vučko poslanec LDS (vir: Siol) in tudi vladni funkcionar (direktor direktorata), njegova izvolitev za šefa službe, ki skrbi za izvedbo volilnih postopkov, je zaradi tega že pred desetletjem dvignila veliko prahu. Že ob izvolitvi Vučka pred desetletjem na seji za zaprtimi vrati, ko je DVK vodil zdaj že pokojni vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar, so iz SDS opozorili, da je Vučko »nekdanji poslanec LDS, predsednik občinskega odbora LDS v Bohinju, občinski svetnik, dolgoletni sekretar poslanske skupine LDS, zadnja leta pa vodja direktorata za upravne in notranje zadeve notranjega ministrstva, ki ga vodi predsednica LDS Katarina Kresal«. Za še dodaten prah je Vučko poskrbel sam, ko je pred tokratnimi volitvami poslancev kot svetovalko za odnose z javnostmi zaposlil Tino Hrastnik, ki je nekoč to delo opravljala že za LDS. Vtisa strankarsko neopredeljenega izvajanja volilnih postopkov to zanesljivo ni okrepilo. Državno volilno komisijo, v kateri so zastopniki vseh večjih strank, sicer vodi vrhovni sodnik Peter Golob.

Večino v DVK imajo levosredinske stranke

Zadergal v predlogu za razrešitev opozarja, da bi ga obravnavali na naslednji seji DVK v roku 14 dni (predlog je vložil dva dni pred koncem junija), »saj gre za očitne napake pri delu direktorja DVK, na katere člani DVK nismo imeli vpliva, smo pa soodgovorni za zakonito in pravilno delovanje komisije. Hkrati naj se z glasovanjem o razrešitvi tudi ugotovi, kateri člani DVK takšno malomarno delo direktorja službe DVK podpirajo in nosijo za to tudi soodgovornost«.

Za zdaj še ni znano, kdaj bi o predlogu DVK, pred katero je letos še izvedba volitev predsednika republike in državnega sveta (pri lokalnih volitvah nima osrednje vloge), še ni znano. Po poročanju STA pred septembrom. »Kako bi se lahko razpletlo odločanje, je težko reči. Se pa zdi, ker imajo večino v DVK levosredinske stranke, da bo Vučko ostal direktor službe DVK,« sklene Zadergal.

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine