30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Bivši policist Davorin Kopše: Nadlegujejo poslance, pljuvajo v obraz, nikomur pa se nič ne zgodi – policija bi morala ravnati bolj strogo, saj spodkopavajo demokracijo!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Protestniki in nasprotniki vlade imajo vse večji zagon, njihova dejanja pa postajajo vse bolj nasilna. V samo enem tednu sta bila tarča teh kar dva poslanca SDS, grožnje pa je prejela tudi predstavnica NIJZ. Vsem grožnjam je skupno to, da bi predstavnike ljudstva najraje ubili. Policija protestnike poskuša obravnavati mirno, a očitno jih to še bolj podžge. “Policija je zato, da zaščiti državljane pred takšnimi, ki prihajajo sedaj pred parlament. Nadlegujejo poslance, pljuvajo v obraz, nikomur pa se nič ne zgodi,” je bil kritičen naš kolumnist Davorin Kopše. Prepričan je, da bi morala policija ravnati bolj strogo, saj meni, da želi nedemokratična skupina spodkopati demokracijo v Sloveniji.

“Ko hodim te dni po Ljubljani, zlasti okrog parlamenta, se zgražam,” pojasnjuje nekdanji policist in kolumnist Nova24TV Davorin Kopše. Opazil je, da se je deset policistov prepiralo s tremi, ki so hoteli vstopiti v parlament, v veliko dvorano. “Oni bi sedaj radi usmerjali poslance, kako naj razpravljajo, kako naj odločajo,” je dodal. Po njegovem prepričanju takšna dejanja ne izražajo demokracije in to ni policija. “Policija je zato, da zaščiti državljane pred takšnimi, ki prihajajo sedaj pred parlament. Nadlegujejo poslance, pljuvajo v obraz, nikomur pa se nič ne zgodi.”

Kopše je prepričan, da demokracija v Sloveniji pada in se sprašuje, če bodo ljudje prevzeli oblast. “V Franciji, Belgiji in Nemčiji imajo povsod demokracijo, pa tega ne dovolijo,” je še dejal. Policijo poziva, če za pregon omenjenih dejanj potrebuje več pooblastil, naj jih dobi, če pa je vzrok kje drugje, pa se naj to tudi uredi. Vse bolj postaja očitno, da stoično ravnanje policije še bolj podžge protestnike pri njihovih dejanjih. Skupina, ki jo omenja Kopše, se s pomočjo Nikite Xeverja kljub opozorilom policije ni želela umakniti.  Postali so vse bolj nasilni, žalili so policiste, jih verbalno napadali in hoteli z njimi tudi obračunati.

foto: Zajetje zaslona

Kopše se je predvsem nanašal na zadnje dogodke, ko se skupina ekstremistov, ki podpira pljuvalno akcijo, ki jo je promovirala vodja skupine Maske dol Anica Brdar. Pljunkov naj bi bili po njenem mnenju deležni poslanci, novinarji in zdravniki oziroma vsi, ki niso po njeni volji in po okusu njenih somišljenikov – “Lahko pa se odločijo, pljunek ali pa metek v čelo,” je bilo slišati tudi grozilne besede. Zadnje dni postaja vse bolj pestro, po referendumu so denimo vandalizirali avtomobil poslanca Ljuba Žnidarja in popljuvali poslanca NSi Jožefa Horvata.

Vse več poslancev postaja tarča groženj
Po izteku epidemije ni popolnoma jasno, kam plujemo kot družba, saj nedemokratičen del družbe prav srdito ustrahuje izvoljene poslance. Ti so se spravili tudi na poslanca Janeza Moškriča na stopnišču pred Maxi marketom. Kot vsi poslanci koalicije je tudi Moškrič bil tarča zmerjanja s fašistom, prav tako pa so mu grozili, da ga bodo ubili. Na drugi strani so predstavnico NIJZ zmerjali s ciganico in lažnivko ter ji predlagali, naj se zakoplje deset metrov pod zemljo. “Baba pa kje so te iskopali? Lažnivka tudi ti boš visela,” je zapisala uporabnica Facebooka.

Pred parlamentom so protivladni aktivisti postavili zasedo. (foto: Zajetje zaslona)

Po epidemiji se je razvila nova strahovita družbena klima, ki v državi le dokazuje, da je dolgotrajno poročanje osredjih medijev in levega dela parlamentarne opozicije doseglo učinek, da se vsaka odločitev vlade in stroke za zaščito svojih sodržavljanov izkaže za polom in dvom o pravilnosti odločitev. Pri tem jim seveda pomaga tudi levi pol in nekdanji predstavniki oblasti, ki so upravljanje države izpustili ob nastopu epidemije, nova vlada pa se je morala soočati z epidemijo. Trenutno vlado tako čakajo veliki izzivi, ki je zaradi moči medijev soočena s paničnimi grožnjami o diktaturi, medtem pa nam grozi še četrti val epidemije.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine