25.9 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

(AKTUALNO) Nove obdavčitve, v pokoj pa dve leti pozneje?!?

Piše: Ž. N. (Nova24tv.si)

Namesto da bi se razmišljalo o tem, kako starostnikom po opravljenem delu zagotoviti dostojno življenje, med drugim s tem, da se jim zagotovi pokojnine, ki bi v teh težkih časih omogočale dostojno življenje, so se na ministrstvu za delo, ki ga vodi nekdanji koordinator koalicijske Levice Luka Mesec, domislili zvišanja upokojitvene starosti za dve leti. Kot pravijo, naj bi želeli s tem prispevati k spodbujanju delovne aktivnosti starejših. 

Državni sekretar na ministrstvu za delo Igor Feketija je na strokovni konferenci Pokojninske družbe A na temo prihodnosti pokojninskega sistema pri nas “izrazil svoje zadovoljstvo, da stanje na pokojninskem področju še ni tako pereče in da je dovolj časa za pripravo reforme”. Feketija meni, da je potrebno na demografske spremembe pripraviti tako družbo kot tudi posamezne sisteme.

Spremembe na pokojninskem področju bi bilo po njegovo potrebno pripravljati skupaj s spremembami na področju dolgotrajne oskrbe in zdravstva. Žal mu je, da v praksi ni tako, saj se pogajanja o pokojninski reformi s socialnimi partnerji še niso niti prav začela, medtem ko je zakon o dolgotrajni oskrbi že sprejet, priprava zdravstvene reforme pa naj bi po “pričakovanjih stekla hitreje po imenovanju nove ministrice za zdravje”. Feketija se po poročanju STA nadeja, da bo do strukturne reforme veljalo, da bodo medsebojno usklajene in povezane.

Upokojevanje, ko bomo dve leti starejši?
Državni sekretar je prav tako povedal, da si na ministrstvu za delo želijo, da bi prišlo do spodbuditve delovne aktivnosti starejših, zato razmišljajo o uvedbi več ukrepov. Na mizi pa se je v pogajanjih znašel tudi predlog o zvišanju upokojitvene starosti za dve leti. Tako za moškega kot žensko dosedanji splošni pogoji za starostno upokojitev predstavljajo 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa oziroma 65 let starosti in najmanj 15 let zavarovalne dobe. Na ministrstvu so tudi naklonjeni izplačevanju “40-odstotnega oziroma 20-odstotnega dela starostne pokojnine za delo po dopolnjenem 40. letu pokojninske dobe”.

Foto: Freepik

Na konferenci je direktorica upravljanja kadrov v Ljubljanskih mlekarnah Mateja Tišler povedala, da kot delodajalci zelo dobro vedo, koga bi se na delu obdržalo in koga ne tudi potem, ko so izpolnjeni pogoji za starostno upokojitev. Kot je izpostavila, se ji zdi pomembno, da bi bilo pri ureditvi dela po izpolnjenih pogojih za starostno upokojitev potrebno, da se delodajalec strinja z odločitvijo delavca. Mitja Gorenšček, glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog, je ob tem povedal, da sindikati sicer nasprotujejo temu, da bi bilo treba za nadaljevanje dela po izpolnjenih pogojih za upokojitev imeti tudi soglasje delodajalca. Vsi delodajalci po njegovih besedah sicer želijo, da dobri delavci čim dlje delajo v podjetju. Marijan Papež, generalni direktor pokojninskega zavoda, je izpostavil prepričanje, da je treba poskrbeti za stabilno obvezno pokojninsko zavarovanje. V zadnjih desetih letih po njegovem manjka spodbujanje k dodatnemu pokojninskemu zavarovanju. Meni, da bi bilo treba na tem področju narediti več.

Ljudje so kritični do predloga
Vlada, ki nam je pred svojim nastopom vsem obljubljala ples, nam je do sedaj prinesla znižanje plač, vedno nove obdavčitve, visoko inflacijo, sedaj pa, kot kaže, želijo še podaljšati starost za upokojitev. Kaj si sicer mislijo o tem ljudje, najbolje sami po sebi pričajo komentarji na omrežju X in Facebook, ki so se usuli v zvezi s tem: “Ja, da bi delal do smrti, denar bi pa ostal v blagajni”; A gradbeni delavec, torej tisti, ki nam gradi stanovanja, hiše, rudar, ki koplje, da bomo lepo na toplem, in delavec v proizvodnji v Savi, ki skrbi, da bomo nova prestižna vozila obuli v dobre gume, naj zdržijo tolk kot gospodje, ki jim je edini napor, da si zavežejo kravato vsak dan v 40 letih in se sprdajo, kje bodo jedli na službeno kartico …”; “Od nekod je treba dobiti denar za Mukije, da si lahko plačujejo zlate značke na X-u za jurja na mesec…”; “Denar od korupcij nazaj pa bo vse ok”; “Za tak predlog so po Evropi bili množični protesti …”; “To moreš biti dobesedno nor, da daš tak predlog … Ukinite podpore itd. Vam tam v parlamentu je vseeno, če greste tudi 5 let pozneje v penzijo, delavec, ki pa dela 40 let na terenu itd. pa mu je vsak dan pomemben, da še bo imel kaj od življenja.”; “Najboljš, da delamo do sedemdesetega leta, nas bo zelo malo ostalo za pokojnino.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine