22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

(AKTUALNO) Janez Janša: So se že začeli elementi državljanske vojne

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

“Včeraj je neokomunistična vlada s tem zavržnim dejanjem napovedala novo državljansko vojno,” se je na ukinitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja odzval Janez Janša. Po tem ko se je pritisk na vlado s strani dela javnosti, pa tudi zgodovinarjev povečeval, saj je vlada s tem dejanjem izzvala ostro reakcijo, so zagnali akcijo in sklicali novinarsko konferenco. Sicer ne v namen pojasnitve, ampak obsodbe “sovražnega govora” in pozivanja k sovražnosti na družbenih omrežjih. Ministrstvo za pravosodje je celo po besedah ministrice Dominke Švarc Pipan naznanilo sume kaznivih dejanj zaradi zapisa Janeza Janše o “napovedi državljanske vojne”.

“Evo. So že začeli z elementi državljanske vojne. Z represijo nad vsakega, ki opozarja na njihova zavržna dejanja. Natančno to so rdeči oblastniki počeli desetletja, preden je ob konstituiranju večstrankarske skupščine dr. France Bučar razglasil konec državljanske vojne,” pa je na naznanilo suma kaznivega dejanja dejal Janez Janša.

SDS bo uporabila vsa parlamentarna sredstva, da se zlovešče napovedi vlade ne bodo uresničile
Stranka SDS bo po napovedih Janše uporabila vsa parlamentarna sredstva, ki jih ima na voljo, da se zlovešče napovedi aktualne vlade ne bodo uresničile, in pojasnil, da ni nikoli pozival k nasilju in oboroževanju. Ministrstvo za pravosodje je namreč na okrožno državno tožilstvo naznanilo sume kaznivih dejanj, in sicer za različna kazniva dejanja, med drugim javno spodbujanje nasilja ter pozivanje k oboroženemu uporu in rušenju ustavne ureditve, je danes pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Janša je v odzivu poudaril, da sam pozivov k oboroževanju ni dajal. “Verjamem pa, da se je marsikdo te zlovešče poteze aktualne vlade, ki zelo spominja na čase, za katere smo mislili, da so za vedno minili, ustrašil,” je dejal. Ministrica vlade, ki je storila “zavržno dejanje”, pa je tako po njegovem prepričanju torej ovadila samo sebe.

 

Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je izjave, ki so bile po vladni odločitvi o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja objavljene na družbenih omrežjih, ocenila kot nevarne, je očitke naslovila na napačen naslov. “Mora ga nasloviti na drugi vogal stavbe, v katerem domuje,” meni Janša. Pirc Musarjeva pa se namreč glede same ukinitve dneva spomina sploh še ni oglasila.

“Ta vlada v Slovenijo vrača duh državljanske vojne”
Glede svojega zapisa na Twitterju pa je Janez Janša pojasnil, da je ob osamosvajanju takratni predsednik skupščine Republike Slovenije France Bučar dotedanje obdobje razglasil za konec državljanske vojne. Aktualna vlada pa po njegovih besedah torej ukinja dan spomina na žrtve časa, ki ga je Bučar označil za državljansko vojno. “Kaj lahko torej rečemo drugega kot to, da ta vlada v Slovenijo vrača duh državljanske vojne. In to obsojamo,” je še navedel Janša.

Pred 33. leti je ob konstituiranju večstrankarske skupščine in odstranitvi kipa Josipa Broza iz preddverja stavbe dr. France Bučar dejal, da se je s tem končala državljanska vojna v Sloveniji. Režimska rehabilitacija komunističnih zločinov hkrati načrtno izničuje izjemne spravne napore generacije, ki je Slovenijo demokratizirala in osamosvojila. Ukinitev spomina na žrtve zločinov, ki večinoma še vedno nimajo niti izdanih mrliških listov niti groba – ob hkratni rehabilitaciji in slavljenju množičnih morilcev – je zlovešča napoved aktualnega režima, da je pripravljen spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi, je še v svojem prvem zapisu napisal Janša.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine