15.4 C
Ljubljana
sobota, 30 septembra, 2023

20-procentno povečanje okužb v enem tednu: Zahvale pošljite Mlekušu, Musarjevi, ustavnemu sodišču, Stevanoviću, Kučanu …

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Rezultati Sindikata policistov Slovenije, Nataše Pirc Musar in ustavnega sodišča se danes kažejo v 531 novookuženih ali 20 % več kot pred tednom,” je minister Aleš Hojs komentiral povečanje števila okužb na včerajšnji dan. K temu naj dodamo še sredine in petkove proteste ter vse anticepilce ter influencerje, ki po socialnih omrežjih širijo lažne novice.

V soboto so opravili 2438 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 531 okužb, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 879, kar je 12 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili v povprečju 583 okužb na 100 tisoč  prebivalcev, kar je ena manj v primerjavi s povprečjem dan prej, kažejo podatki NIJZ.

V soboto so sicer opravili tudi 14.806 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s testi PCR. Delež pozitivnih PCR-testov je bil v soboto za 1,9 odstotne točke višji kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih NIJZ cepljenih 1.128.800 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa 1.008.167.

Komu izdati račun?
Da se trenda širjenja okužb ne zajezi, so odgovorni tisti, ki nasprotujejo ukrepom za zajezitev širjenja virusa. Tako smo samo v zadnjem tednu videli nasprotovanja Sindikata policistov Slovenije cepljenju v policiji z odvetnico Natašo Pirc Musar, ki po njihovem pooblastilu izpodbija odloke ter po medijih širi protivladno pravno vojno, ter nenazadnje ustavnega sodišča, ki jim sledi pri odločitvah. Poleg naj dodamo še organizatorje sredinih in petkovih protestov ter influencerje in znane osebnosti, ki se jih udeležujejo in jih podpirajo. Režiser Branko Đurić se je hvalil, da jih je prišlo več kot 100 tisoč, pevka Saška Lendero in Werner Brozović sta celo zbolela, pri tem pa lahkomiselno trdita, da z gripo. Pristojne institucije gripe letos še niso potrdile.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba, stati, na prostem in množica
Foto: Socialna omrežja
V bolnišnicah zdravijo 428 covidnih bolnikov, to je dva več kot dan prej. Med njimi jih 123 potrebuje intenzivno nego, pet več kot dan prej. Umrlo je pet covidnih bolnikov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine