30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Tino Mamić o tem, kdaj smo dobili prvo slovensko vlado: Tista Kidričeva iz leta 1945 zagotovo ni bila demokratična

Tino Mamić, publicist in nekdanji urednik Primorskih novic:

“Za prvo slovensko vlado bi lahko imenovali vlado, ki jo je 3. maja 1945 izvolil na hitro sklican parlament v Ljubljani tik pred partizanskim vkorakanjem. V tem parlamentu je bila večina političnih predstavnikov, ki so bili izvoljeni na zadnjih volitvah pred začetkom vojne. Ti predstavniki so se sestali 3. maja v Ljubljani in imenovali vlado iz liberalne in ljudske stranke, ki sta pred vojno predstavljali veliko večino naroda. Zaradi kratkotrajnosti in dejstva, da vlada ni obvladovala ozemlja, je zgodovinarji velikokrat niti ne omenjajo. A v resnici gre za demokratično vlado, kar petomajska vlada nikakor ni bila.

Dejansko je prva slovenska vlada, ki je obsegala tudi Primorsko in bila hkrati suverena in demokratična, nastala po prvih demokratičnih volitvah leta 1990. Zato se sprašujemo, zakaj v Ajdovščini ne bi raje slavili dogodkov, ki združujejo, namesto tistega, ki ločuje.”

Opomba: avtor izjave je s tem odgovoril na trditve tistih, ki menijo, da smo prvo pravo slovensko vlado dobili 5. maja 1945 v Ajdovščini in da je bil prvi slovenski premier Boris Kidrič.

Vir: Vipavska

Zadnje novice

Sorodne vsebine