4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Mitja Iršič: Slovenska desnica nima nič proti istospolno usmerjenim

Mitja Iršič, publicist:
“Slovenska desnica nima nič proti istospolno usmerjenim. Nasprotno. Medtem ko so levi liberalci od osamosvojitve naprej govorili in se trkali po prsih, kako zelo podpirajo geje in lezbijke, so kljub temu 13 let vladavine mirno prenašali divji zahod na področju zakonodaje, ki ureja partnerske zveze istospolno usmerjenih – ti tako svojih zvez niso mogli uradno registrirati, zato so bili prikrajšani za marsikatero stvar, ki je heteroseksualnim parom samoumevna: za pravico do dedovanja, pravico do preživljanja, do stanovanjskega varstva, do plačane bolniške v primeru partnerjeve bolezni.
Področje je na koncu uredila desna (prva Janševa) vlada leta 2005 – kot tako veliko stvari v Sloveniji, ki levici nikakor ne gredo od rok, čeprav iz nje kar vrejo krepostne besede. Z Zakonom o registraciji istospolne partnerske skupnosti (ZRIPS) so istospolni dobili praktično vse pravice, ki jih imajo heteroseksualni pari.
Desnica namreč istospolne obravnava tako kot vegetarijance, mačkoljube, pesnike, kadilce, mesojede, introvertirance, agorafobne in poklicne žerjaviste: kot ljudi. Kar počnejo v službi, v restavraciji, v postelji, v telovadnici je irelevantno. So ljudje. Njihova spolna usmerjenost ni nekaj, kar bi se praznovalo, niti nič takega, kar bi se zaničevalo. Največji poklon, ki ga lahko damo istospolni osebi, je ta, da jo jemljemo kot posameznika, ne kot kolektiv enako mislečih. Točno to pa počne levica.”
Vir: Časnik.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine