7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

“Govoriti o volilni pravici v Jugoslaviji, ki se jo izvaja na nesvobodnih in nedemokratičnih volitvah, je duhovit nesmisel.”

 
Zoja Gruden, sodelavka portala Domovina:
 
“Spletni portal spol.si je 11. avgusta na Twitterju obeležil “75. obletnico uzakonitve ženske volilne pravice v Jugoslaviji.” Na volitvah novembra leta 1945 naj bi prvič glasovale tudi ženske, čeprav ta podatek zgodovinsko ni najbolj točen, saj so v Ljubljani že volile že leta 1911, maja 1920 pa je bila v Sloveniji prvič uzakonjena splošna ženska volilna pravica (sicer kasneje preklicana). Pa zgodovinska netočnost niti ni največja težava. /…/

Postavlja pa se vprašanje, če so bile vse volitve v Sloveniji po letu 1990 take, da so zadostile demokratičnim standardom. Kljub enaki in splošni volilni pravici ter tajnemu glasovanju imamo pri nas vedno več težav s pluralnostjo družbe. Brez pluralnosti volivci svoje politične volje ne moremo oblikovati svobodno. Brez svobodno oblikovane politične volje pa ni zares svobodnih volitev in ni demokracije.

Govoriti o volilni pravici v Jugoslaviji, ki se jo izvaja na nesvobodnih in nedemokratičnih volitvah, je duhovit nesmisel. Leta 2020 praznovati tako “volilno pravico” za ženske pa naivno, če ne celo žaljivo: nismo namreč tako neumne, da ne bi vedele, kdaj v zgodovini smo lahko dejansko prvič volile svobodne. Lahko pa si ob taki obletnici zase in za svoje moške zaželimo, da bi volitve v prihodnje (p)ostale svobodne v pravem pomenu besede.”

Vir: Domovina

Zadnje novice

Sorodne vsebine