1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Franci Kindlhofer: Sankcije zahoda že učinkujejo, saj se v Rusiji pojavljajo tipični simptomi iz socialističnih časov

Franci Kindlhofer, publicist:

Sreča v nesreči je, da je zahod, čeprav zelo pozno, spoznal prave Putinove namere in je po ruski agresiji pravilno, po moje pa še kljub temu premalo in prepočasi reagiral. Ukrajinci pravzaprav umirajo za nas. Putina moramo ustaviti. Zato so vse naše nevšečnosti in težave, ki so povezane z ukrajinsko vojno, najmanj, kar moramo sprejeti kot nujno in neizogibno.

Poleg fizičnega ustavljanja ruske agresije bodo k miru na vsak način prispevale tudi sankcije zahoda proti Rusiji. Tudi tam postaja življenje vedno bolj težko in neznosno. Ruske denarne rezerve tudi ne bodo zadostovale v nedogled. Najpozneje po enem letu bo rusko gospodarstvo padlo. Že sedaj se pojavljajo tipični simptomi iz socialističnih časov: v klinikah primanjkuje botoksa, izbira kave se je zmanjšala, tovarnam papirja manjka belilo za papir, preskrba z mesom je otežena, ker primanjkuje dodatkov za krmo, Rusija lahko oskrbi državo s perutninskim mesom, ampak jajca za valilnice je do sedaj kupovala v zahodni Evropi. Manjkajo zobne proteze, banane, rezervni deli za avtomobile. Industriji primanjkuje ležajev, mikročipov, letalskih delov.

Če bo velik del sveta zajela recesija, se bodo vsekakor znižale cene nafte in plina, ki so trenutno glavni vir prihodkov ruske države. Po informacijah ruskega ministrstva za promet sta dve tretjini potniških letal z zahoda. Ker ne morejo uvažati rezervnih delov, jim grozi, da bo do leta 2025 polovica teh letal ostalo na zemlji, ker jih bodo potrebovali za rezervne dele. Res je, da je zahodna Evropa iz Rusije uvažala 46 odstotkov plina, ampak za Rusijo je to pomenilo 83 odstotkov izvoza plina.”

Vir: Časnik.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine