12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

France Cukjati: Pri nas se očitno sramujemo osamosvojitve, komunističnega nasilja pa ne

France Cukjati, predsednik Zbora za republiko, nekdanji poslanec:

“Ko sva z ženo pred dobrimi desetimi leti potovala po Baltskih državah, sva že takrat v Litvi, Latviji in Estoniji videla muzeje o komunističnem nasilju. Tam so že takrat čutili, da je to tako pomembno zaznamovalo njihov narod, da ne morejo ne-imeti takšnega muzeja.

Pri nas tako daleč sploh nismo šli, da bi obravnavali komunistično nasilje, zgolj osamosvojitev.  Ampak se očitno tudi osamosvojitve sramujemo. Ukinitev muzeja, ki so ga pravzaprav postavili idealisti, država pa le odobrila in podprla, vidim kot proti-državotvorno, nekulturno, podlo, nezaslišano.

Govorijo o združevanju, ampak v resnici gre za ukinjanje. To niti ni kulturni marksizem, je bolj marksistična kultura, se pravi poden od kulture.

Kar naprej ponavljamo Dražgoše, Ljubljana je polna spomenikov NOB. Demos tega ni preganjal, ni rušil. Pri njih pa je to prva stvar, ki so jo naredili, ko so prišli na oblast. Ko nastopi desna vlada, vedno vpijejo, da se odpirajo ideološke teme, da se gremo ideologijo. Pa poglejte, kaj je naredila ta vlada. Najprej je planila po ideoloških temah, od Družinskega zakonika, do muzeja osamosvojitve. Obsedeni so z ideologijo. Padli smo v tak kulturni primitivizem, da se nas Bog usmili.”

Vir: Domovina

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine