18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Dr. Žiga Turk: Namesto, da se ukvarjamo s tem, kako narediti planet bolj hladen, se moramo ukvarjati s tem, kako problem rešiti povsem na lokalni točki

Dr. Žiga Turk, profesor, nekdanji minister: 

“Po eni strani je Celje naredilo določene ukrepe, tudi za Železnike slišimo, da čiščenje strug in ostali ukrepi po slabi izkušnji pomagajo. V Sloveniji imamo vodo gradbeno stroko, ki zna te stvari razmeroma zelo natančno izračunati in projektirati. Ampak tisto, kar je bilo najbolj rešilno za Celje, je bilo, da se je imela voda nekje pred Celjem razliti. In če se na veliki površini razlije, se čisto malo dvigne. Če ima malo prostora, se veliko dvigne. In je potem lahko počasi, sicer še vedno v velikih količinah, tekla skozi Celje. So bile pa te količine npr. prevelike za Laško. In potem se pojavlja vprašanje, kako te zadeve reševati.

Se mi zdi, da je to ena budnica, da si moramo nehati domišljati, da lahko hitro kaj naredimo s podnebjem. Na dolgi rok bo treba kaj narediti in narediti kakšno inovacijo. Ampak, namesto, da se ukvarjamo s tem, kako narediti planet bolj hladen, se moramo ukvarjati s tem, kako problem rešiti povsem na lokalni točki.”

Vir: Radio Ognjišče

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine