17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Dr. Renato Podbersič: V resnici so bili zadnji boji druge svetovne vojne končani 20. maja 1945 na Nizozemskem

Dr. Renato Podbersič, zgodovinar:

“V delu javnosti in nekaterih slovenskih časopisih in revijah se prav na današnji dan (15. maja) že dolga leta bohotijo taki in podobni naslovi, kot Na Poljani so se spomnili zadnjih bojev druge svetovne vojne v Evropi oz. Poljana – kraj, kjer so potekali zadnji boji 2. svetovne vojne na evropskih tleh. Podobne informacije nam dajejo tudi (nekateri) turistični prospekti in krajevne spletne strani. S takimi zapisi naj bi javnost začutila vso pomembnost zgodovinskih dogodkov v Evropi maja 1945, ki naj bi se zaključili prav na Poljani pri Prevaljah na Koroškem. Toda, so to res bili zadnji boji v Evropi ob koncu druge svetovne vojne? Zgodovinski podatki nam pokažejo drugo sliko. Pustimo ob strani boje za Odžak na severu Bosne, kjer so se posamezne ustaške enote sicer nepriznane vojske NDH borile proti jugoslovanski armadi do 25. maja 1945 in se vdale šele po letalskih napadih.

Na nizozemskem otoku Texel v Friziji so se v začetku aprila 1945 začeli spopadi med nemškimi enotami in njihovimi dotedanjimi kolaboranti iz 882. pehotnega bataljona Kraljica Tamara, ki ga je sestavljalo okrog osemsto Gruzijcev, nekdanjih sovjetskih vojnih ujetnikov, in približno štiristo nemških častnikov in podčastnikov. Gruzijci, dotedanji nemški zavezniki, so v pričakovanju konca vojne zamenjali stran in se skupaj s člani krajevnega nizozemskega odporniškega gibanja povezali proti nemškim okupatorjem.

Toda ti se niso dali, iz celinske Nizozemske jim je prišel na pomoč 163. mornariški strelski polk, ki je štel okrog dva tisoč nemških vojakov. Skupaj s krajevno nemško posadko so razbili upornike in v naslednjih petih tednih izvedli čiščenje otoka, med katerim so ubili vsakega Gruzijca, ki jim ga je uspelo ujeti. Prelivanje krvi se je nadaljevalo tudi po uradni nemški kapitulaciji 8. maja 1945. Končalo se je šele potem, ko so se na otoku izkrcale kanadske zavezniške sile in razorožile Nemce. Zadnji boji med Kanadčani in Nemci so se končali šele 20. maja 1945.”

 

Vir: Časnik

Zadnje novice

Sorodne vsebine