11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Dr. Mitja Ferenc: Arheološko odkritje ene steklenice iz antike dobi v medijih več odziva kot ekshumacija posmrtnih ostankov 3.400 oseb. To se mi zdi povsem nerazumljivo.

Dr. Mitja Ferenc, zgodovinar:

“Če ne poznaš preteklosti, ne moreš gledati v svojo prihodnost. Sintagme, kot so: mladih to ne zanima, ne zastrupljajmo s tem, pustimo preteklost so značilne predvsem za zanikovalce teh zločinov.

Vsi civilizirani narodi prepoznavajo osnovno človekovo pravico do groba, tako da res ne razumem, zakaj je mi ne bi. Včasih se mi zdi, da smo glede tega prav nemarni. Arheološko odkritje ene steklenice iz antike dobi v medijih več odziva kot ekshumacija posmrtnih ostankov 3.400 oseb. To se mi zdi povsem nerazumljivo.

Mislim, da je želja zanikovalcev tega zločina, da bi se odkritja prenehala, da se grobišč ne bi več označevalo, da ne bi izkopavali žrtev.

Pravimo: Glejmo v prihodnost, potem nas bo pa ob vsaki drugi gradbeni jami presenetilo, ko bomo naleteli na kosti in se bodo naši zanamci spraševali, kakšna civilizacija je to bila, ki ni pokopavala svojih mrtvih.”

Vir: Domovina

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine