7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Dr. Dimitrij Rupel: Kako je umetnik predstavil Melanio Trump kot “Kardeljeve spremljevalce” na spomeniku komunistični revoluciji

Nekdanji zunanji minister dr. Dimitrij Rupel komentira medijsko razvpite “spomenike” v čast ZDA in njenemu predsedniku:

 

“Slovenski mediji so v zadnjem času precejšnjo pozornost namenili dvema “spomenikoma”, tj. “kiparskima” upodobitvama ameriškega predsedniškega para, Donalda in Melanie Trump. Predsednikovo slovensko soprogo sta ameriški pobudnik Brad Downey in domači umetnik Aleš Župevc – Maxi razstavila v Rožnem pri Sevnici; predsednika Trumpa pa je v poenostavljeni obliki, nadnaravni velikosti in pod imenom “kip svobode” postavil arhitekt Tomaž Schlegl na Selih pri Kamniku. Obe upodobitvi sta – milo rečeno – žaljivi za osebi, ki ju predstavljata. Ne glede na to, kaj si kdo misli o Melanii Trump, ne more zanikati, da gre za lepotico, ameriški Downey in domači Župevc pa jo predstavljata kot brezoblično in brezobrazno leseno gmoto, ki je po eni strani podobna kakšni afriški domorodski sohi, po drugi pa Kardeljevim spremljevalcem na ljubljanskem Trgu republike, o katerih je pokojni Bojan Štih rekel, da so videti, kot da imajo nogavico čez obraz.

Podobno neumestna je – spet primitivna in posmehljiva – lesena podoba ameriškega predsednika, ki jo je avtor celo imenoval “kip svobode”. Problem je v tem, da komentatorji, zdaj pa celo – resda okorni – umetniki svoja razmišljanja o Ameriki utemeljujejo na bolj ali manj levičarskih klišejih in gorostasnih predsodkih. Vse to se dogaja v trenutku, ko slovenska politična mašinerija – pod pretvezo politične korektnosti in kulture – na veliko preučuje in preganja tako imenovani sovražni govor.”

Vir: Nova24tv.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine