16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Dr. Anton Stres: Berlinski zid je padel, a pot do normalizacije bo še dolga!

Dr. Anton Stres, upokojeni ljubljanski nadškof, predsednik komisije Pravičnost in mir pri SŠK, zaslužni univerzitetni profesor in publicist:

 

“Dejstvo je, da je mlajši del vodstva slovenske partije pravočasno zaznal, da staremu sistemu bije poslednja ura, zato se je na prehod pripravil s finančnimi prenosi v davčne oaze ter z novo organizacijo stare Udbe in borčevske organizacije. Prehod je bil voden in ni potekal toliko med komunisti in demokrati, ampak bolj med »starimi« in »mladimi« komunisti. Ti so zaigrali »dvorno opozicijo« in izvedli nadzorovani »krizni menedžment«.

Ustvarili so sicer videz demokratizacije, a dejanske oblasti niso izpustili iz rok. Njihov »sestop z oblasti« je bil – kakor vedno pri komunističnih vodilnih geslih – pravo nasprotje od tistega, kar bi naj pomenil. Vkopali so se v nekaj odločilnih monopolov, predvsem v izobraževanju in javnih glasilih, dodatno pa še v gospodarstvu (državna podjetja) in financah. Prijem ne popušča, ampak se po letu 2008 krepi. Klasičnih proletarcev že zdavnaj ni več, ampak se boj bije na ravni vodilnih idej in kulture (jezika, vrednot, ideologije). Zato taka nepopustljivost na izobraževalnem področju in na področju javnih glasil.”

Vir: domovina.je

Zadnje novice

Sorodne vsebine