11 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Zvone Černač v intervjuju za revijo Demokracijo o Cerarju: Gre za avtokratskega, birokratskega samodržca, ki ne prenese mnenja, če je drugačno od njegovega!

Z nekdanjim ministrom za infrastrukturo in prostor ter predsednikom Odbora za infrastrukturo in prostor pri Strokovnem svetu SDS Zvonetom Černačem smo se pogovarjali o aktualnem političnem dogajanju in področju, ki ga pokriva v okviru stranke.

Odbor za infrastrukturo in prostor se ukvarja s prometom, prometno infrastrukturo in posegi v prostor. Pod Černačevim vodstvom je pripravil program zavez in usmeritev za mandatno obdobje 2018 do 2022. Černač: »Področje prometa in infrastrukture predstavlja eno od pomembnejših področij in izziv za vsako vlado. Od pravilnega in dolgoročnega načrtovanja ter gospodarne rabe sredstev je odvisen razvoj celotne države. /…/ Pri tem je prostorska politika ključnega pomena. Umeščanje infrastrukturnih projektov državnega pomena v prostor, ki traja pet ali več let, predstavlja glavno oviro hitrejšemu razvoju in ohranitvi prednosti, ki jo ima naša država zaradi svoje naravne lege. Na teh ugotovitvah temeljijo ključni programski poudarki in usmeritve našega programa.«

Gospod Černač, kako komentirate nedavno odločitev predsednika SMC Mira Cerarja, da predčasno odstopi z mesta predsednika vlade? Je to beg pred odgovornostjo?

Bolj reševanje lastne kože oz. stranke. Če tega ne bi storil, njegova stranka na letošnjih volitvah verjetno ne bi prestopila parlamentarnega praga. Zahteve sindikatov, NLB, fiasko z arbitražo in drugim tirom, vse to so okoliščine, zaradi katerih je preračunljivo odstopil in tako kot že velikokrat v preteklih letih s tem pokazal, da v ospredje postavlja predvsem lastne interese, lastno politično preživetje, interesi ljudi in države pa so na drugem ali tretjem mestu.

No, nekateri menijo, da je to odločitev sprejel po naročilu »globoke države« …

Verjetno so se ene in druge okoliščine tokrat srečale v isti časovnici.

Kaplja čez rob naj bi bila po njegovem uradno odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru, s čimer naj bi projekt drugi tir doživel nov udarec, »ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije«. Da v takšnih zgodbah ne želi sodelovati, je ob tem precej teatralno dejal Cerar. Kako to komentirate?

To gotovo ni bil razlog za odstop, pač pa priročen alibi. Retorika, ki jo je ob tem odstopu uporabil Cerar, pa ga razgalja v celoti. Gre za avtokratskega, birokratskega samodržca, ki ne prenese mnenja, če je drugačno od njegovega. Po dobrih treh letih so lahko njegovi volivci končno ugledali pravi obraz. Drugi smo ga poznali že prej. Najbolj se je razgalil kmalu po volitvah 2014, ko je podprl protiustavni odvzem mandata izvoljenemu poslancu državnega zbora. In tak človek je vlado vodil skoraj štiri leta.

Je k njegovem odstopu vsaj delno pripomogel tudi fiasko, povezan z maketo drugega tira?

Maketa zanj ni bila fiasko. Saj se je ponosno nastavil objektivom in kameram pred njo skupaj z ministrom za infrastrukturo, državnim sekretarjem in ministrom za gospodarstvo. Ali kot je zapisal nekdo na Twitterju: »Cerar je zasadil prvo lopato v maketo drugega tira.«

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine