15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Županja izpostavila: Predsednik vlade se je iz nas norčeval!

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Po srečanju slovenskih županj in županov s predsednikom Vlade ter ministricami in ministri, ki je potekalo na Brdu pri Kranju 5. junija, se je naknadno odzvala županja Občine Semič, Polona Kambič, ki je o srečanju izpostavila tisto, česar ostali predstavniki združenj slovenskih občin niso. Kot je dejala, se je premier Robert Golob iz županov norčeval, naj živijo od svojih prihrankov, tako kot on.

“O norčevanju predsednika Vlade RS iz županj in županov v njegovem zaključnem izvajanju glede dviga plač šele v letu 2027 pa niti besede v poslani novici?”, se je po novici o srečanju vlade s županjami in župani oglasila Polona Kambič, županja Občine Semič, ki je bila kritična do ostalih predstavnikov združenja slovenskih občin, ki so določene podrobnosti srečanja zamolčali in medijem povedali le vladi všečne zadeve. Če so župani in županje od vlade RS ali premierja pričakovali pomoč pri ureditvi plačnih nesorazmerij, na to lahko pozabijo, premier je bil namreč po besedah Kambičeve jasen, naj se “za svoje plače se borijo sami“.

V svojem odzivu je zapisala, da je predsednik vlade Robert Golob na srečanju županjam in županom dejal, da je njihova funkcija “na nek način častna” in da naj, tako kot on, živijo od prihrankov in da bo on od prihrankov lahko živel še “vsaj en prihodnji mandat“. “Od preko 400 tisoč evrov letne plače v prejšnji službi se seveda da ustvariti kakšen manjši prihranek, od 40 tisoč ali 50 tisoč evrov, kolikor je letno prejema večina županj in županov, pa bolj malo). Županja sem že 4. mandat in gotovo je, da nisem tu zaradi plače. Marsikateri od kolegov in kolegic pa je na županski funkciji še kakšen mandat več”, je zapisala Kambičeva.

Vlada se ne bo borila za plače županov in županj
Vlada se ne bo borila za plače županov in županj, premier jim je namreč dejal, naj se za svoje plače borijo sami ob čemer se Kambičeva sprašuje: “Kdo v tej državi pa sprejema zakone, če ne naši voljeni predstavniki, poslanke in poslanci? In teh je največ ravno iz politične stranke Gibanje Svoboda, pa naj opravijo svoje delo”, je bila kritična in dodala, da sami že dva mandata opozarjajo o plačnih nesorazmerjih “ko ima pol zaposlenih višjo plačo, da o direktorjih nekaterih javnih zavodov in javnih podjetij ne govorimo,  čivkamo že dva pretekla mandata, pa bo očitno treba počakati še do 2027. A tudi temu mazanju oči ne verjamem, ker je to prevelik odmik, ki bo podvržen naslednjim parlamentarnim volitvam”, je zapisala.

Foto: Občina Postojna

Izrazila je veliko razočaranje nad predsednikom vlade in nad predstavniki združenj slovenskih občin, “za njihovo klečeplazno pozicijo”, saj kot je pojasnila, “se ni nobeden izmed treh prisotnih predsednikov reprezentativnih združenj občin Slovenije oglasil na predsednikovo izvajanje. Niti v svojih izjavah za medije kasneje zunaj, ko so le govorili, kar je všečno za obstoječo vlado. Postavlja se mi vprašanje, komu so zavezani, ali je to morebiti del kakšne višje strategije? Verjetno ne,” je prepričana.

“Po mojem mnenju in občutkih včeraj, nas je, slovenske županje in župane, obstoječa vlada na nek način izrabila za krepitev svoje politične pozicije v javnosti”, je ob koncu dodala županja Občine Semič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine