14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Zunanje meje EU novembra: Zahodnobalkanska pot je še vedno najbolj aktivna

Piše: L. K. F.

Po podatkih agencije Frontex je bilo v prvih enajstih mesecih letos na zunanjih mejah Evropske unije po predhodnih izračunih odkritih več kot 308.000 nedovoljenih vstopov.* To predstavlja 68-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani in je največ od leta 2016. Zahodnobalkanska pot ostaja najbolj aktivna, saj je bilo od začetka leta zabeleženih 45 odstotkov vseh zaznanih nedovoljenih vstopov v Evropsko unijo.

Če primerjamo podatke za prvih deset mesecev tega leta, se je številka sicer nekoliko znižala, vendar je stanje še vedno alarmantno: v prvih desetih mesecih letošnjega leta je odkritih 275.500 nedovoljenih vstopov na zunanjih mejah Evropske unije. Kar predstavlja 73-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.  

Novembra so države članice EU zabeležile okoli 27.000 nedovoljenih prehodov meja, kar je 15 odstotkov več kot v istem mesecu leta 2021.

Oktobra so države članice EU zabeležile približno 36.500 nedovoljenih prehodov, kar je 47 odstotkov več kot v istem mesecu leta 2021, medtem pa zahodnobalkanska pot ostaja najbolj aktivna migracijska pot v EU z več kot 22.300 zaznanimi osebami oktobra, to je trikrat več kot pred letom dni (oz. za 168 odstotkov več). V novembru je bilo po tej migrantski poti zabeleženih 14.105 nezakonitih prehodov, kar je še vedno skoraj trikrat več kot v enakem obdobju lani oziroma 157 odstotkov več.

Ključni podatki:

  • 308.000 nelegalnih prehodov je zabeleženih v prvih 11 mesecih leta 2022;
  • leto 2022 je na dobri poti, da bomo videli največ migrantov z neurejenim statusom od leta 2016;
  • novembra zabeleženih 27.000 nepravilnih vstopov;
  • zahodnobalkanska in srednjesredozemska pot sta najbolj aktivni;
  • na poteh v zahodnem Sredozemlju, zahodni Afriki in na vzhodni meji je število odkritij upadlo.

Najboljše selitvene poti

Zahodni Balkan je še naprej najbolj aktivna migracijska pot v EU z več kot 14.105 odkritji novembra, dvakrat več kot pred letom dni.

V regiji Zahodnega Balkana je bilo zabeleženo največje število odkritij od vrhunca migracijske krize leta 2015.

Trajni migracijski pritisk na zahodnobalkanski poti je mogoče pripisati ponavljajočim se poskusom prečkanja meje s strani migrantov, ki so že prisotni v regiji, in dejstvu, da nekateri migranti zlorabljajo brezvizumski dostop v regijo, da bi se približali zunanjim mejam EU. Srbija je konec novembra omejila vizumski režim, kar naj bi zmanjšalo število nezakonitih prehodov.

Frontex podpira države Zahodnega Balkana z napotitvijo skoraj 500 stalnih častnikov in osebja.

Druga najaktivnejša migracijska pot v EU je osrednje Sredozemlje. Tu se je od začetka leta število zaznanih nepravilnih prehodov meje povečalo za 49 odstotkov v primerjavi z letom 2021 na skoraj 94.000. Medtem je vzhodnosredozemska pot do konca novembra zabeležila 116-odstotno povečanje s skoraj 40.000 zaznavami.

V obdobju od januarja do novembra 2022 je bilo v Rokavskem prelivu odkritih 68.000 migrantov z neurejenim statusom, kar je 40-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Migracijski pritisk bo predvidoma ostal visok in bo najmočnejši ob ugodnih vremenskih razmerah.

Opomba: *Številka vključuje druge manj aktivne selitvene poti, ki niso omenjene v tem sporočilu za javnost. Končne številke so morda višje zaradi zapoznelega poročanja.

Opomba: Preliminarni podatki, predstavljeni v tej izjavi, se nanašajo na število zaznav nezakonitega prehajanja meje na zunanjih mejah Evropske unije. Ista oseba lahko večkrat poskuša prestopiti mejo na različnih lokacijah zunanje meje.

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine