4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Zunanje meje EU je treba zapreti za ilegalne migracije, ne pa vsiljevati razporejanja ilegalnih migrantov

Evropska unija bi morala iskati rešitve v smeri, ki bodo pomenile dosledno zaščito zunanjih meja, ki bodo preprečevale zlorabe azilnega sistema. Prav tako je treba narediti vse za zaprtje balkanske poti in vseh drugih oblik migracijskih tokov.

 

Migrantska kriza se je, čeprav ni mnogo poročanj medijev o tem, v zadnjem času zelo zaostrila. Policisti iz Ilirske Bistrice so tako na primer minuli konec tedna prijeli več kot 120 ilegalnih migrantov, med katerimi je bilo največ Afganistancev, preostali pa so bili iz Pakistana in Bangladeša. Ob tem je policija pri Šembijah odkrila tudi tabore, kjer se je prav tako nahajalo večje število ilegalnih migrantov, ki pa so se pred prihodom policije na lokacijo očitno že razbežali, saj so policisti uspeli prijeti le dva izmed njih. Tudi včeraj je po družbenih omrežjih zaokrožil posnetek policijskega lova na ilegalnega migranta, ki je ukradel kolo in z nožem grozil policistki. Kot poročajo mediji, je šlo za lov na Alžirca v Jurki vasi pri Novem mestu. Poročila o velikem številu prijetih ilegalnih migrantov se s strani policije tudi sicer vrstijo iz dneva v dan. Pri tem se seveda poraja vprašanje, koliko ilegalnih migrantov je takšnih migrantov, ki jih policija ne uspe prestreči.

Poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Branko Grims že več mesecev opozarja, da so migracije v Sloveniji postala prava industrija, pri čemer izpostavlja, da migrante na poti nevladne organizacije oskrbijo z naslovi, oblačili in hrano: »To počnejo nevladne organizacije, ki so utemeljene na LGBTQ+P ideologiji, Mirovni inštitut in Pravno-informacijski center pa se s tem celo hvalita. Na poti migrante usmerjajo in jim pokažejo, katera pot je oskrbovana ter jim pomagajo pri zavlačevanju pravnih postopkov in drugih oblikah zlorab azilnega sistema,« poudarja poslanec SDS mag. Branko Grims, ki omenjeno početje navedenih organizacij ocenjuje kot nedopustno. Po njegovih besedah tudi policija sicer prestreže določeno število migrantov, »a večina migrantov se policiji izogne.« Mag. Branko Grims ob tem še ocenjuje, da je do odkritja taborišč prišlo pod pritiskom sosednje Italije.

Druga pot ilegalnih migrantov, ki je zaskrbljujoča in tudi vpliva na situacijo v Sloveniji, predvsem, če bo vlada Marjana Šarca sprejela solidarnostni mehanizem glede razporejanja ilegalnih migrantov po državah EU, pa gre čez Sredozemsko morje. Francija in Nemčija želita doseči dogovor o začasni ureditvi za razporeditev ilegalnih migrantov, ki jih nevladne organizacije rešujejo na Sredozemlju. Ob tem je treba poudariti, da obveznim begunskim kvotam odločno nasprotujejo višegrajske države, včeraj pa je francoski predsednik Emmanuel Macron sporočil, da se je okoli 14 članic Evropske unije dogovorilo o začasnem solidarnostnem mehanizmu za premestitev prebežnikov.

Kot ocenjuje poslanec SDS mag. Branko Grims mehanizem v tej obliki kot se predlaga ni dober. »Do nobenega vsiljevanja o razporeditvah ilegalnih migrantov ne sme priti,« je prepričan poslanec, saj da gre v takšnem primeru za sistem, ki »trga Evropo narazen.«

»Potrebno bi bilo iskati rešitve v smeri, ki bodo pomenile dosledno zaščito zunanjih meja, ki bodo preprečevale zlorabe azilnega sistema, narediti je treba vse za zaprtje balkanske poti in vseh drugih oblik migracijskih tokov,« meni poslanec SDS. »Evropa bi morala razvijati ustrezno družinsko politiko, saj je to edina dolgoročna rešitev za Evropo, za njen obstoj, za obstoj nacionalnih držav evropskih narodov, njihove tradicije in kulture in s tem celotne evropske civilizacije,« še poudarja poslanec SDS mag. Branko Grims.

Zadnje novice

Sorodne vsebine