18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Zoran Dernovšek za Demokracijo: Danes imamo samostojno državo, ki je še vedno talec iste kontinuitete, ki je uničila že prejšnjo skupno državo

»Trditev, da se še nismo osvobodili, temveč samo osamosvojili, sem prvič  izrekel že dolgo nazaj. Čas, ko smo postajali samostojna država, je bil čas vzhičenja, motiviranosti, entuziazma. Žal se je pokazalo, da je del politike igral umazano igro že od tedaj, ko se je pri nas ‘dovolilo’ večstrankarski sistem. Zato imamo danes samostojno državo, ki je še vedno talec iste kontinuitete, ki je uničila že prejšnjo skupno državo,« je v pogovoru med drugim dejal Zoran Dernovšek – Raketka, pripadnik Teritorialne obrambe Republike Slovenije, ki je 27. junija 1991 sestrelil prvi sovražni helikopter v konfliktu na tleh nekdanje Jugoslavije.

 

DEMOKRACIJA: Gospod Dernovšek, kako ste preživeli epidemijo in kako ocenjujete ukrepe držav zoper to kugo našega časa?

DERNOVŠEK: Prvo fazo pandemije smo preživeli brez večjih težav, poslovanje pa se je zmanjšalo. Ukrepi večine držav so sledili pozitivni logiki, da je bolje izvajati ostrejše ukrepe ob neznanem virusu, kot šteti množične smrti. Opazno je bilo, da so socialistične vlade v svetu praviloma zamujale z ukrepi, kar je povzročilo več smrti in daljšo karanteno. V Sloveniji smo po moji oceni zamudili z ukrepi za dva tedna; če bi izvajali vsaj preventivne ukrepe, takoj ko so se v Italiji pojavili prvi znaki večjih izbruhov, bi bila naša bilanca po prvem valu še precej boljša. Na srečo smo dobili operativno vlado, preden bi nastopil španski ali italijanski scenarij.

DEMOKRACIJA: Pričakujete drugi val epidemije? Kdo bo zmagal v bitki za cepivo oziroma zdravilo proti COVID-19?

DERNOVŠEK: Pričakujem še več valov epidemije, vendar bi jih lahko tudi z izkušnjami iz prvega vala učinkoviteje omejili na posamične primere ali žepe (manjše skupine). Ob povprečni hitrosti pojavov novih sevov SARS-Cov-2, ki se ta čas giblje okoli 100 do 120 mutacij tedensko, je priseganje na cepiva samo velik posel, ki lahko odnese celo več življenj kot sama pandemija. Cepiva lahko dodatno kompromitirajo imunski sistem, ki bi se bil brez njih sposoben boriti proti virusu in okužbi. Zdrav slog življenja in naravna zdravila so tisti, ki bodo potisnili virus v ozadje in zmanjšali smrtnost zaradi njega. V bitki za cepivo lahko na kratek rok zmaga politika, če bo podprla koruptivne prakse farmacije (ker bodo pobrali podkupnine, ne da bi se zavedali, da so lahko sami naslednje žrtve virusa in cepiv), na dolgi rok pa lahko to povzroči zmanjšanje prebivalstva po načrtih Billa Gatesa (za 90 odstotkov).

(Celoten intervju si preberite v novi številki Demokracije.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine