22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Zoltán Szalai: Posebna pooblastila madžarske vlade so veliko bolj omejena kot tista, ki jih ima francoski predsednik«

Z urednikom madžarskega tednika Mandiner Zoltánom Szalaiem smo se pogovarjali o stanju demokracije na Madžarskem, o ukrepih Madžarske ob pandemiji koronavirusa in o napadih, ki jih je sosednja država deležna od velikih medijev in mednarodnih organizacij.

DEMOKRACIJA: Madžarsko vlado so v zadnjih dneh napadli mainstream mediji in mednarodne organizacije. Trdijo, da je v tej državi ogrožena demokracija, ker je parlament podelil vladi pooblastilo za razglasitev izrednega stanja. Kaj jih v resnici moti pri tem?

SZALAI: Z zakonom o zaščiti pred koronavirusom Madžarska sledi poti drugih demokratičnih držav sveta, da bi ublažila posledice svetovne zdravstvene krize, ki jo je povzročil COVID-19, in kar je najpomembnejše, da reši življenja. Odkrito povedano, celoten zaplet okrog novega zakona, ki ga je sprejel madžarski parlament, je dim in ogledalo ter zanemarja ključna dejstva. »Umirajoča demokracija na Madžarskem«, kot je zapisal Washington Post, je traparija, kar se je odlično pokazalo v intervjuju glavne mednarodne voditeljice CNN Christine Amanpour z madžarskim zunanjim ministrom Pétrom Szijjártóm. Zunanji minister je poudaril, da madžarski parlament ne bo nehal delovati, kot je navajala Amanpourova, prav v  tednu intervjuja je tri dni zasedal.

Glavni očitek ostrih kritik je bil, da si je madžarska vlada prisvojila nenadzorovane in neomejene pristojnosti in marginalizirala madžarski parlament. V resnici to preprosto ni res in posebna pooblastila, ki jih je madžarska vlada »ugrabila«, so veliko bolj omejena kot tista, ki jih ima francoski predsednik celo v običajnih razmerah.

DEMOKRACIJA: Petnajst držav v EU je zaradi kitajskega virusa razglasilo izredno stanje, a za nobeno državo razen Madžarsko ni bilo razburjanja. Zakaj?

SZALAI: Tako je. ZDA in številne evropske države, kot so Italija, Španija, Malta, Združeno kraljestvo, če omenim le nekaj demokratičnih držav, so sprejele nujne odloke in zakonodajo, nekatere so v nasprotju z Madžarsko celo razpustile svoj parlament. Celo Švedska je spoznala spodleteli koncept »čredne imunosti«, kar je bila njihova prejšnja strategija, njihova vlada pa je v zadnjem času dobila posebna pooblastila za ublažitev posledic virusa.

V Veliki Britaniji je bil sprejet zakon, ki zapira parlament za štiri tedne. Prav tako zagotavlja izredne pristojnosti ministrom kabineta britanske vlade, tako da obide parlament in odstopa od običajnih postopkov. Vlada v mirnem času še nikoli ni sprejela takšnih ukrepov, ki bi lahko veljali do dve leti.

Po mojem mnenju je glavni vzrok za spopadanje dejstvo, da ima madžarska vlada tretjič zapored dvetretjinsko večino v zakonodajnem telesu, kar je posledica svobodnih in poštenih splošnih volitev, ki so temelj demokracije. To je značilno za celoten demokratični svet, saj večina strank in zavezništev strank skoraj ne more prepričati večine ljudi, nekatere celo tvorijo vlado z relativno večino ali v veliki koaliciji z resnimi kompromisi. Ogromna podpora za Orbánovo vlado ustvarja primernejše okoliščine za učinkovito reševanje trenutnih kriz.

Angleški madžarski sociolog Frank Furedi opozarja na nesmiselnost, kako glavni zahodni mediji postavljajo vzporednice med premierjem Viktorjem Orbánom in Adolfom Hitlerjem, ki je leta 1933 zgradil svoj avtokratski imperij, ko mu je Reichstag odprl pot s sprejetjem »zakona o pravnomočnosti«. Današnja madžarska vlada preprosto ne potrebuje tovrstne izredne podelitve oblasti, zlasti v primerjavi z drugimi evropskimi državami, saj že ima izjemno demokratično legitimnost za spopadanje z zdajšnjo zdravstveno krizo.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine