32.6 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Znani vsi stroški falcona: Klakočar Zupančičeva si je privoščila pregrešno drag skok na Dunaj

Piše: Ana Horvat (Nova24TV.si)

Na začetku januarja je naslovnice medijev zapolnila predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, ki si je privoščila novoletni koncert na Dunaju. Razlog za to je bila njena odločitev, da tja poleti s Falconom, češ da naj bi bilo to ceneje. Da so izračuni predsednice skregani z realnostjo, je bilo jasno marsikomu. To pa dokazuje tudi znesek, ki so ga posredovali z vlade. Znani pa so tudi stroški v zvezi z uporabo vladnega letala v lanskem letu.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z uporabo vladnega letala Falcon 2000 EX, v katerem je zaprosila za podatke o uporabi letala v obdobju od 1. januarja 2022 do 3. januarja letos ter za podatek celotnega stroška leta z navedenim letalom. Iz odgovora je jasno razvidno, da je polet s Falconom, s katerim so potovale 4 osebe, Slovenijo stal 6.926 evrov, pri čemer pa je potrebno seveda še upoštevati stroške oskrbe potnikov na Fraportu, predvidene stroške dnevnic za vse udeležence, zavarovanje za tujino ter predviden strošek prevoza na in z letališča v Ljubljani, vključno z dodatkom za delo na praznik za voznika, kar je zneslo skupaj preko 7.300 evrov.

Ko se ljudje spraševali o smotrnosti poleta s Falconom na Dunaj, je predsednica državnega zbora, ki se ima za borko za okolje, takrat odgovorila: “Danes pa nihče izmed nas ne more več potovati brez ogljičnega odtisa, razen če se bomo odločili, da bomo vsi potovali s kočijami.” Čeprav so v kabinetu predsednice DZ tedaj zatrjevali, da je bila pot s Falconom za novo leto v primerjavi s potjo z avti cenejša za okoli 150 evrov, pa je bila več kot zgovorna odločitev, do katere je prišlo nekaj dni zatem – predsednica se je namreč v luči kritik odpravila tja z avtom in glej ga, zlomka, tam tudi prespala, pa so stroški znašali precej manj – le 2.370,26 evrov.

Kot lahko vidimo, so skupni stroški za uporabo letala Falcon leta 2022 znašali skoraj 5 milijonov evrov. Natančneje 4.995.620,57 evrov. Od tega je šel največji del denarja za vzdrževanje (4.122.000,00), ker je bil lani izveden obsežen obdobni pregled in servis letala, vključno z motorji. Ostali stroški operativnega delovanja (najemi hangarjev, šolanje posadk, simulatorji, varovanja …) so bili 301.188,32 evra. 572.432,25 evra pa so znašali stroški prevozov za državne organe.

Vir: Vlada RS

Na Ministrstvu za obrambo, ki upravlja letalo Falcon 2000EX, pravijo, da ne zbirajo podatkov o potnikih na letih, katerih naročniki so drugi državni organi. Kot lahko vidimo, je naše letalo lani poletelo 132-krat (vključno s povratnimi leti). Med destinacijami, kamor je letalo letelo, so bila mesta, kot so: Bruselj, Praga, Beograd, Strasbourg, Rim, Bukarešta. Podatki o uporabi letala v obdobju od 1.janaurja lani do 3. januarja letos so razvidni iz spodnje tabele (2. stolpec – podatki o naročniku), 3. stolpec (podatki o relaciji), 4. stolpec (podatek o datumu poleta), 5. stolpec (trajanje posameznega leta v minutah), 6. stolpec (število potnikov):

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine