5.9 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Zmagovalni dan za slovenske oborožene sile in slovenski narod: 7. julija 1991 se je vojna za Slovenijo uspešno končala!

Nedelja, 7. julij 1991, je bil za Slovenijo zmagoslavni dan, saj se je vojna za Slovenijo končala. A še pred razglasitvijo konca vojne so na ta dan v Sloveniji odmevale eksplozije, pa tudi prebegi številnih vojakov iz JA. Še naprej pa so se nadaljevale razne sabotaže s strani JA, med drugim so bile iz tankov TO tipa T-55 izvlečene udarne igle iz topov, kar pomeni, da so bili tanki le še več desettonska vozila brez prave uporabnosti. Končno pa je prišel na dan tudi podatek, kdo naj bi stal za napadom na Medvedjeku, kjer je življenje izgubilo šest voznikov tovornjakov in pripadnik TO Franc Uršič. Ta dan je bila podpisana tudi Brionska deklaracija.

Malo pred drugo uro zjutraj na nedeljo, 7. julija 1991, je eksplozija odjeknila v stražnici Klariči pri Komnu, ki jo je varovala TO. Napetosti so bile tudi pri stražnici Lipica, saj so vojaki v popolni bojni opremi zavzeli bojne položaje okoli stražnice.

Na ta dan pa je iz Splita prišlo sporočilo, ki je razkrivalo, da je napad na kolono v Medvedjeku menda vodil pilot podpolkovnik Milan Perić. Spomnimo, v napadih letalstva JLA je bilo ubitih šest voznikov tovornjakov. V bitki na Medvedjeku pa je bil ubit tudi pripadnik TO Franc Uršič, po katerem se od leta 2012 dalje imenuje novomeška vojašnica.

Malo pred poldnevom TO ugotovi, da ima del tankov T-55, ki se nahajajo v vojašnici Franca Rozmana – Staneta izvlečene udarne igle iz topov, kar pomeni, da so bili topovi zaradi tega popolnoma neuporabni oz. nedelujoči, ali pa je sabotaža opravljena na motorjih tankov. Povedano preprosto: če tanku pobereš udarno iglo, ostane le še več desettonsko vozilo.

Nadaljevali so se pobegi slovenskih nabornikov iz JLA

Še naprej pa so se vrstili prebegi. Kot zasledimo v knjigi Premiki, ki jo je napisal obrambni minister v času vojne za Slovenijo Janez Janša, je prebegnilo okrog 40 vojakov iz Bohinjske Bele. Te so nato odpeljali v zbirni center. Vojaki so prebegnili tudi na območju Celja. Teh je bilo 14, bili so različne narodnosti. Kar 61 vojakov pa je prebegnilo iz takratne vojašnice v Tolminu. Kot zasledimo na Wikipedii, je TO vojašnico Tolmin, ki se je pred tem imenovala Vojašnica Maršal Tito, ocenila kot neperspektivno in zatorej objekte postopoma predala občini Tolmin, ki je v teh prostorih uredila obrtno cono. Nekateri objekti so sicer še vedno v lasti MORS.

Pobegi pa se dogajajo tudi na območju Štajerske. V Mariboru tako pobegne 9 vojakov vojaške policije. Nič drugače ni v Novem mestu, kjer iz vojašnice prebegne 5 vojakov. V vojašnici v Novem mestu z oken umaknejo ostrostrelce, z dvorišča pa težko oborožitev.

Nad slovenskim teritorijem pa se še vedno nadaljujejo preleti večinoma neoznačenih helikopterjev in letal, zato Janez Janša pošlje poveljstvu 5. vojaškega območja depešo, v kateri opozori na neprijavljene prelete in odločno zahteva, da se prenehajo. To se zgodi okrog pol enih popoldne. Nekaj ur kasneje, ko ima Bavčar v Ljubljani novinarsko konferenco, ves čas prekinitve ognja Slovenijo še naprej intenzivno preletavajo nenapovedana letala in helikopterji. Načrt JA je, da naj bi v Ljubljano vdrle oklepno-mehanizirane in posebne enote.

Sedmega julij 1991 pa je zaznamovala tudi predaja oficirja JLA Matića v Ljubljani (na sliki zgoraj predaja vojakov JLA na mejnem prehodu Rožna dolina pri Novi Gorici). Ob vdaji razkrije, da je v vojašnici okoli 600 vojakov in oficirjev, od teh 100 specialcev. Nato sledi na Vrhniki sestanek med predstavniki SO Vrhnika in poveljnikom vojašnice Matićem. Po tem sestanku Matič vse povabi na obisk vojašnice, a si med potjo premisli.

Vojaki in poveljniki preobremenjeni, a zadane naloge uspešno opravijo

V knjigi Premiki zasledimo, da je tega dne v ljubljanskem zbirnem centru kar 158 bivših pripadnikov JA. Po narodnosti si sledijo takole: 119 je Slovencev, 32 Hrvatov, 3 Srbi in 4 pripadniki druge nacionalnosti. Sicer pa se naporen vojni čas že pozna po enotah TO po vsej Republiki Sloveniji. Vojaki in poveljniki kažejo znake preutrujenosti, pojavi se popuščanje v disciplini. Vendar pa so enote TO kljub vsemu uspešno opravile zadane naloge, na Brionih pa je 7. julija 1991 podpisana deklaracija med Slovenijo in SFRJ, s katero so ustavljene sovražnosti na območju Slovenije. Brionska deklaracija je bila v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena šele več kot mesec dni kasneje. V celoti si jo lahko preberete tukaj!

V Parku vojaške zgodovine v Pivki si je danes možno ogledati številne tanke, oklepnike in drugo orožje, ki je bilo med vojno za Slovenijo leta 1991 (in po njej) zaplenjeno poraženi JLA. Razstavljen je celo helikopter tipa Gazelle z oznako TO-001 Velenje, s katerim sta 28. junija 1991 iz JA na stran Teritorialne obrambe Republike Slovenije preletela, pilot Jože Kalan in tehnik Bogomir Šuštar.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine