10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

Zmagovalec volitev Janez Janša že poslal vabilo parlamentarnim strankam: Prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije je temeljni cilj!

»Prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije je temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada Republike Slovenije. V  aktualnih razmerah ga bomo uresničevali z odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države,  z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev,« je v vabilu parlamentarnim strankam zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Potem ko je  predsednik republike Borut Pahor danes Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih mest, uradno seznanil, da ga je pripravljen predlagati za premierja in sta se sporazumela, da ima Janša teden dni časa, da ga seznani, ali kandidaturo sprejema (več TUKAJ) ali ne, je Janša že poslal vabilo parlamentarnim strankam.

Objavljamo ga v celoti:

»Spoštovani!

Prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije je temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada Republike Slovenije. V  aktualnih razmerah ga bomo uresničevali z odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države,  z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev.

Pred nekaj tedni je začelo v Tallinnu, Estonija, delovati prvo komercialno 5G omrežje. Pojavljajo se nove tehnologije, ki bodo v naslednjih dveh desetletjih v moderno družbo prinesle večje tehnološke spremembe kot jih je svet doživel zadnjih 200 let. Odgovornost vladnih resorjev, pristojnih za šolstvo, raziskave, gospodarski in tehnološki razvoj za pravočasen prenos potrebnih znanj v javno financirane programe se je drastično povečala. Že enoletne zamude in spregledi pomembno vplivajo na gospodarsko rast, konkurenčnost posameznikov in blaginjo prebivalstva. Tudi dnevi so zato pomembni.

Volivci so 3. junija 2018 v Državni zbor izvolili poslance in poslanke na listah 9 strank ter predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti. Poleg SDS, ki je prejela 25 mandatov, se je v DZ uvrstilo še 8 strank, ki so zasedle med 4 in 13 poslanskih mest.

Koalicija s SDS tako terja še najmanj 2 koalicijska partnerja. Koalicija brez SDS pa najmanj 6. Vsaka koalicijska vlada je zahteven projekt, kar dokazuje tudi dejstvo, da v celotni zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, z izjemo koalicije pod vodstvom SDS v mandatu 2004-2008, nobena druga povezava ni končala polnega štiriletnega mandata.

Pred dokončno odločitvijo Predsednika RS o dodelitvi formalnega mandata za sestavo vlade vam kot predsednik stranke, ki je prejela daleč največje zaupanje volivcev, pošiljam vabilo na pogovore o oblikovanju koalicijske zaveze »Za Slovenijo«. Predlagam, da pogovori potekajo v dveh delih. V prvem delu bomo skupaj preverjali:

 1. Ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za koalicijo;
 2. Ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu;
 3. Ali imajo koalicijski partnerji na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. Zaželeni so predlogi ljudi, ki imajo ne samo ustrezne izkušnje z zahtevnim vodenjem doma, ampak tudi v Evropi. Ministri vlade RS bodo morali namreč v tem mandatu v zelo zahtevnih okoliščinah voditi ustrezne zasedbe Sveta Evropske unije. Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021.

Predlagam, da pogovore opravimo v ponedeljek, 16.  in torek 17. julija in sicer:

Ponedeljek, 16. 7. 2018

Lista Marjana Šarca                                               ob 10.00

Socialni demokrati                                                ob 12.00

Stranka modernega centra                                  ob 15.00

Torek, 17.7.2018

Levica                                                                       ob 9.00

Nova Slovenija                                                       ob 10.00

Stranka Alenke Bratušek                                     ob 12.00

Demokratična stranka upokojencev                 ob 15.00

Slovenska nacionalna stranka                            ob 17.00

Če vam navedeni termin ne ustreza, predlagajte prosim drugega. Pogovori bodo potekali v Državnem zboru RS, v prostorih naše poslanske skupine. Predlagamo, da se poleg predsednika/ce in vodje poslanske skupine pogovorov udeležita še do 2 člana vodstva vsake stranke.

V primeru zadostnega načelnega soglasja za oblikovanje koalicijske zaveze Za Slovenijo in po formalni podelitvi mandata pa bomo v drugem delu s strankami, ki načelno želijo oblikovati koalicijo Za Slovenijo, preverjali:

 1. Skladnost programov po posamičnih resorjih
 2. Organizacijsko obliko prihodnje vlade
 3. Ustreznost kadrovskih ponudb

Prosim vse, ki ste pripravljeni na resna pogajanja, da določite vodje ekip za resorno usklajevanje programov oziroma poglavij koalicijske pogodbe. S strani SDS bodo ekipe vodili:

 1. Finance – mag. Andrej Šircelj

Namestnik: mag. Marko Pogačnik

 1. Gospodarstvo in delo – mag. Andrej Vizjak

Namestnik: Suzana Lep Šimenko

 1. Družina in socialna politika – Romana Tomc

namestnik mag. Karmen Furman

 1. Zunanje zadeve – dr. Milan Zver

Namestnik: dr. Anže Logar

 1. Pravosodje – dr. Vinko Gorenak

Namestnik: Boštjan Kolarič

 1. Obramba – Aleš Hojs

Namestnik: Žan Mahnič

 1. Notranje zadeve – dr. Božo Predalič

Namestnik: Sebastjan Apat

 1. Infrastruktura in prostor – Zvonko Černač

Namestnik: Danijel Krivec

 1. Zdravje – Alenka Forte

Namestnik: France Cukjati

 1. Šolstvo – Mojca Škrinjar

Namestnik: dr. Matevž Tomšič

 1. Kmetijstvo in okolje – Matjaž Kočar

Namestnik: Jolanda Pikl Rihter

 1. Slovenci v zamejstvu in po svetu – Miro Petek

Namestnik: Damijan Terpin

 1. Javna uprava – odpravljanje administrativnih bremen– Fidel Krupič

Namestnik: mag. Elena Zavadlav Ušaj

 1. Kultura – dr. Vasko Simoniti

Namestnik: dr. Jelka Pirkovič

Drugi del pogajanj bi se v primeru izpolnitve pogojev iz prvega dela predvidoma pričel v četrtek, 19.7.2018 oziroma po dogovoru.

Vaša programska izhodišča, ki ste jih predstavljali in zagovarjali v času pred volitvami, poznamo. Verjamem, da jih po volitvah niste spreminjali. Program SDS za tekoči mandat je bil objavljen na naši spletni strani že v začetku leta in seveda v celoti ostaja enak tudi po volitvah. Zato po mojem mnenju kaka dodatna izmenjava gradiv ni potrebna, je pa seveda možna, če ste po volitvah kak del programa dopolnili. Če potrebujete še pred pogovori kakršnokoli dodatno pojasnilo glede našega programa, smo vam kadarkoli na voljo.

Glede usklajevanja terminov ali morebitnih drugih tehničnih vprašanj naj vaši sodelavci prosim pokličejo g. Mojco Megušar na tel. 051 380 171.

Lep pozdrav,

Janez Janša                                                                                          

Ljubljana, 12.7.2018«

      

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine