0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

Zmagovalec argentinskih volitev: Mileijev kozmos

Piše: Tobias Käufer

Kljub vsemu odporu je na predsedniških volitvah v Argentini proti levičarskemu gospodarskemu ministru Sergiu Massi zmagal radikalni tržno-liberalni ekonomist Javier Milei. Južnoameriško državo seveda čaka korenita sprememba – in zanimiv kader.

Argentinski levičarski papež je posvaril, naj ne volijo za tega “kuštravca”, brazilski levičarski populistični predsednik Lula da Silva je najprej poslal gospodarsko pomoč, nato pa še vodje volilne kampanje, levičarski mediji pa so celo napovedali vrnitev diktature, če zmaga Javier Milei. Toda Argentinci niso pustili, da bi jih kdo ustavil pri njihovi mali revoluciji: libertarni ekonomist Javier Milei je zmagal v drugem krogu nedeljskih predsedniških volitev s 55,7 % proti levičarskemu peronističnemu ministru za gospodarstvo in finance Segiu Massaeju, ki je dobil 44,3 %.

Debelih enajst odstotkov prednosti pomeni popoln politični potres, ki ga v tem obsegu ni napovedala nobena anketa. “Danes se začenja obnova Argentine,” je sinoči vzkliknil Milei svojim navdušenim privržencem. Na tisoče, zlasti mladih Argentincev, se je ponoči zbralo okoli znamenitega Obeliska, da bi proslavili radikalno politično spremembo in vzklikali “Libertad, Libertad” (svoboda, svoboda).

Z Milei (53) se bo v “Caza Rosada” (Rdeča hiša) – predsedniško rezidenco Argentine – vselil pravi politični outsider. Ekonomist je več let delal v zasebnem sektorju, preden se je začel njegov vzpon kot televizijski komentator. Milei je ekonomsko politiko vladajočih peronistov kritiziral na provokativno oster način, včasih verbalno in pod pasom. Njeni najpomembnejši cilji: ponovna vzpostavitev denarne stabilnosti, radikalna deregulacija in debirokratizacija države in gospodarstva.

Javier sebe opisuje kot “prvega libertarnega predsednika” na svetu. Antisocialist Milei zagovarja politike, ki se osredotočajo na svobodo posameznika, zaščito zasebne lastnine in prosto trgovino. Zunanjepolitično bi Milei lahko postal pomemben zaveznik Zahoda, če bodo socialistične vlade v ZDA, Franciji in Nemčiji sprejele njegovo iztegnjeno roko: »Argentina, ki ji bom vladal, bo na strani ZDA, Izraela in svobodnega sveta,” je dejal Miley za WELT. To ponudbo zadnje dni neprestano ponavlja. Tolikšna odprtost proti Zahodu je v Latinski Ameriki s 640 milijoni prebivalcev, ki ji večinoma vladajo levičarski skrajneži in levičarski populisti, redkost.

Z Mileijem bo na oblast v drugi največji južnoameriški državi prišel povsem nov kader. Mileijeva najpomembnejša svetovalka je njegova sestra Karina (51), ki jo vedno predstavlja kot “El Jefe” (šefica). Kdor želi spoznati brata Javierja, mora najprej narediti vtis na njegovo sestro. Karina, ki se je udeležila številnih javnih nastopov, je strokovnjakinja za odnose z javnostmi in je zelo učinkovito vodila volilno kampanjo s svojega pametnega telefona. “Hvala moji sestri Karini, brez katere nič od tega nocoj ne bi bilo mogoče,” je sinoči rekla Milei.

Takoj zatem se je Milei zahvalil mlademu politologu Santiagu Caputu, ki se je pred dvema letoma pridružil Milejevemu mlademu gibanju »La Libertad Avanza«. Ta velikan, ki se nikakor ne mara pojavljati v javnosti, je poleg “El Jefeja” pravi arhitekt mojega uspeha, pravi Milei. Santiago Caputo je ikona številnih mladih libertarno-liberalnih obrazov, ki želijo zdaj znova dvigniti svojo državo z alfa samcem Mileijem na čelu.

Prva dama je televizijska zvezda

Podpredsednica bo Victoria Villaruel (48), ki vodi kampanjo proti pozabi žrtev komunističnega ekstremističnega gverilskega terorja – pred in med argentinsko vojaško diktaturo. Med volilno kampanjo je demonstrativno vabila svojce žrtev levičarskega gverilskega nasilja, s čimer si je prislužila obtožbe, da banalizira zločine izjemno brutalne desničarske vojaške hunte.

Televizijska zvezda Fatima Florez bo prva dama Argentine. Ironično je, da je Mileiinova neporočena žena pridobila izjemno priljubljenost med drugim s satiričnimi glasovnimi imitacijami levičarske peronistične nekdanje predsednice Cristine Kirhner (2007 – 2015), trenutno podpredsednice argentinskega predsednika Alberta Fernandeza.

Drugo polovico novega kadra bo zagotovil konservativni tabor okrog predsedniške kandidatke Patricie Bullrich, ki je bila poražena v prvem krogu volitev, in nekdanjega predsednika Mauricia Macrija. Imajo tisto, kar Mileijevemu bližnjemu okolju povsem manjka: izkušnje vladanja iz, sicer manj uspešnega, mandata od leta 2015 do 2019. Konservativci bodo morali zatreti Mileijeve precej absurdne predloge, kot sta privatizacija trgovine z organi ali obale in morja. .

Zmaga bo Mileiju dala zagon za herkulske naloge, ki čakajo novo vlado. Številni analitiki vidijo nedavna darila volivcem poraženega kandidata in ministra za finance Sergia Masseeja kot gospodarsko tempirano bombo za državo Argentino. “Država je uničena,” je dejal Milei.
Vrniti Argentini status gospodarske velesile, kakršen je bila pred prevzemom peronistov, je izjemno težka naloga. Argentina ima realno vse, kar potrebuje, da je gospodarsko uspešna država: svetovno iskane surovine, kot je litij, funkcionalno kmetijstvo, dobro izobraženo mladino. Številna mednarodna podjetja zdaj čakajo na nove okvirne pogoje, da bodo lahko vlagala v Argentino. Strokovnjaki pričakujejo, da bo argentinski peso še naprej močno padal, saj ga želi Milei srednjeročno nadomestiti z ameriškim dolarjem. Milei je sinoči dejal, da pričakuje odpor etabliranih politikov, ki želijo braniti svoje privilegije.

Pričakovanja predvsem mladih Argentincev, ki jih ob hudi gospodarski krizi pesti 143-odstotna inflacija, 40-odstotna stopnja revščine in brezperspektivnost, so ogromna. Hans-Dieter Holtzmann, vodja predstavništva nemške liberalne “Fundacije Friedrich-Naumann” v Buenos Airesu, je za WELT povedal: “Argentinsko prebivalstvo je očitno glasovalo proti peronizmu z njegovimi uničujočimi gospodarskimi rezultati. Javier Milei bo moral dokazati, da ne ponuja le teoretičnih konceptov, ampak hitro prinaša konkretne ukrepe za učinkovit boj proti inflaciji, zmanjšanje revščine in zmanjšanje pretirane levičarske birokracije, ne da bi pri tem ogrozil enotnost argentinske države.«
Vir: WELT

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine