16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Zmago Jelinčič Plemeniti za Demokracijo: Delovanje preostalih štirih opozicijskih strank spominja na mladega psa, ki ves čas lovi svoj rep in ga nikoli ne ujame

Z dolgoletnim poslancem in predsednikom Slovenske nacionalne stranke Zmagom Jelinčičem Plemenitim smo se pogovarjali o aktualnih političnih razmerah, zlasti o vlogi opozicije v sedanjih razmerah pa tudi o odnosu do Slovenske vojske.

 

Velja za zelo neposrednega sogovorca in govori brez dlake na jeziku. Kot nam je dejal v pogovoru, bi morala Slovenska vojska nemudoma reagirati na nedavne klevete o tem, da slovenski vojaki na mirovnih misijah pobijajo lokalno prebivalstvo. Prav tako se nismo izognili niti poskusom preostalih štirih opozicijskih strank, ki ne vedo, ali imajo ali nimajo 46 glasov za postavitev nove vlade.

DEMOKRACIJA: Gospod Jelinčič, za uvod bi vas najprej nekoliko provokativno vprašal, kaj je naloga opozicije. Kajti kolikor opažam, vam jedro medijev, ki sicer daje prostor preostalim štirim opozicijskim strankam, velikokrat odreče možnost, da bi svoje stališče povedali javnosti.

JELINČIČ: Naloga opozicije je kritično spremljanje delovanja vlade, kar pa nikakor ne pomeni rušenja vlade. Opozicija opozarja na zgrešene poteze trenutne vlade, vendar hkrati predlaga tudi mogoče rešitve problemov, za katere vlada ne najde ustrezne rešitve. To naše stališče je tudi razlog, zakaj nam levi mediji ne dajejo medijskega prostora, saj so usmerjeni samo k rušenju zdajšnje vlade. Bolečina osrednjih slovenskih medijev je, da Slovenske nacionalne stranke nikakor ne morejo prikazati, kot stranke, ki nasprotuje slovenskim interesom, zato nas preprosto ignorirajo in o ničemer, kar smo storili, ne poročajo. Še dobro, da marsikaj od storjenega oziroma povedanega objavimo na naši spletni strani, Facebooku in Twitterju, tako da informacije vsaj na ta način pridejo med ljudi.

Je pa Slovenska nacionalna stranka edina politična stranka, ki se ne peha za pomembnimi političnimi položaji. Tudi v družbah v državni lasti ne boste našli kadrov iz kvote SNS.

DEMOKRACIJA: Kolikor je znano, ste tudi podprli zakonodajne svežnje, ki predvidevajo oblikovanje pomoči za okrevanje po epidemiji COVID-19. Torej je vendarle pomembno, da v težkih časih koalicijske in opozicijske stranke stopijo skupaj?

JELINČIČ: Čeprav smo imeli v SNS nekatere pomisleke o zelo širokogrudnem deljenju finančnih sredstev, smo zakonske svežnje podprli, saj zaradi določenih razmislekov v drugo smer nikakor ne moremo uničiti kompletnega zakonskega svežnja. Sodelovanje koalicije z opozicijo je nujno, seveda pa mora biti opozicija konstruktivna, kamor SNS zagotovo sodi. Da je SNS pravzaprav edina prava konstruktivna opozicija, dokazuje dejstvo, da smo v tem mandatu dobro sodelovali tako z »levo« kakor tudi zdaj z »desno« vlado. To so nesporna dejstva, ki dokazujejo jasno opredeljenost SNS za dobro Slovenije in njenih državljanov. SNS dokazuje, da je pravzaprav edina politična stranka, za katero lahko uporabimo termin konstruktivna opozicija.

DEMOKRACIJA: Znano je, da želijo štiri stranke, ki so bile v prejšnji vladni koaliciji, spet prevzeti oblast, zato so oblikovale t. i. koalicijo ustavnega loka. So vas povabili zraven? Se sploh vidite v vlogi njihovega koalicijskega partnerja? Potrebujejo namreč najmanj 46 glasov …

JELINČIČ: Preostale štiri opozicijske stranke kažejo svojo nemoč, pri čemer jim pomagajo osrednji slovenski mediji. Dejstva o njihovi moči pa kažejo resnično podobo, da nimajo dovolj glasov, da jih nikoli ne bodo nabrali dovolj, čeprav je njihova edina mantra pridobiti nazaj tokove finančnih sredstev, ki so jih do pred kratkim neskončno črpali. Delovanje preostalih štirih opozicijskih strank spominja na mladega psa, ki ves čas lovi svoj rep in ga nikoli ne ujame. Delali bi potičke, pa nimajo mivke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine