-1.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Zmago Jelinčič Plemeniti: “Svojo državo moramo zaščititi pred vdorom tako imenovanih atomskih fizikov in kirurgov, ki znajo komajda pisati!”

Piše: Sara Rančigaj / Nova24tv.si

Vlada je skupaj z ministrstvom za notranje zadeve na Državni zbor RS naslovila nov zakon, ki ureja status tujcev. O problematiki tujcev je v oddaji Tema dneva spregovoril prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je mnenja, da bi morala biti zakonodaja še strožja, kljub vsemu pa vidi, da bo z novo Evropsko direktivo v EU vzpostavljen večji red.

Vsekakor pa so v Slovenski nacionalni stranki mnenja, da bi se morala Slovenija pri zakonodaji o tujcih zgledovati po Nemčiji ali Švici, če si ne želimo francoskega scenarija: “Vidimo, da se sedaj že po Sloveniji mečejo bombe pred razne cerkve ali bomo pričeli doživljati tisto, kar doživljajo v Franciji?” 

V Državnem zboru RS so se pričeli postopki za spremembo dveh pomembnih zakonov, in sicer zakona o tujcih in zakona o novi azilni zakonodaji. Spremembe je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, potrdila pa jih je tudi vlada. Prvak stranke SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa je na vlado Republike Slovenije poslal pisno poslansko pobudo v zvezi s tujci. Zapisal je, da je treba problematiko tujcev spraviti v red, ker si nihče ne želi množičnih migracij iz leta 2015. Dodal je še, da je dobra rešitev v zakonu o tujcih, ki je trenutno v parlamentarnem postopku.

V novem zakonu je tako opredeljeno, da lahko vlada razglasi tako imenovano kompleksno krizo, če bi v našo državo vstopila velika množica nezakonitih migrantov, ki bi hkrati želeli zaprositi za mednarodno zaščito. Predlog zakona o tujcih sicer v slovenski pravni red prinaša Evropsko direktivo, a hkrati tudi zaostruje pogoje za bivanje tujcev v Sloveniji ter uvaja pojem kompleksne krize.

Po mnenju Jelinčiča zakonodaja rešitev o tujcih gre v pravo smer, a ne zadosti. Meni da Evropska unija še vedno želi migrante nekako kvalificirati kot tiste, ki so dobronamerni, ki hočejo delati, ki so izobraženi in ki bodo dvignili nivo evropske kulture. “V stranki SNS se s tem ne strinjamo, saj mislimo, da moramo zaščititi svojo državo pred vdorom tako imenovanih atomskih fizikov in kirurgov, ki znajo komajda pisati,” pojasnjuje in kritično oceni, da imajo polne žepe denarja in najboljše mobitele, pri čemer ustvarjajo “speče celice” za kasnejšo razširitev tega mohamedanskega gibanja v Sloveniji.

Jelinčič vidi rešitev v sistematičnem popisovanju tujcev in obveznem znanju jezika

Po njegovem mnenju je vlada do neke mere naredila dober zakon. “Moram reči, da edini, ki so bili proti, so bili poslanci Levice in poslanci SD,” pojasnjuje, medtem ko pove, da so vsi ostali glasovali za to, da gre zakon v drugo obravnavo, vendar pa v stranki mislijo, da je premalo rigorozno urejeno. “Treba je vedeti, kateri tujec lahko pride in potem dobi dovoljenje,” je še kritičen. V prvi vrsti bi morali v enem letu dobiti spričevalo za znanje slovenskega jezika A1. V nadaljevanju bi morali  v treh letih pridobiti znanje slovenskega jezika A2, kar pomeni, da se lahko vključi v slovensko družbo.

Foto: Nova24TV

Jelinčič je kritičen, da večina tujcev, ki sedaj prihaja k nam, ne zna ničesar. “Niti besedice slovensko in jim morajo organi za naš davkoplačevalski denar plačevati prevajalce,” je pojasnil. Tujci se tako združujejo in potegnejo za seboj celotno družino v Slovenijo. Potem ko prejmejo dovoljenje za delo pa odidejo na delo v Belgijo, Nemčijo ali Avstrijo, medtem ko v Sloveniji iz socialnih prispevkov plačujemo za njihove otroke, ki se ne morejo ali nočejo šolati, medtem ko njihove žene ostajajo doma. “Samo sedijo doma, kofetkajo in seveda pobirajo socialni denar,” je še jasen.

Fotografija je simbolična (vir: Moja Dolenjska)

Voditelj oddaje Luka Svetina v nadaljevanju opozori, da se je starejšim veliko težje naučiti slovenskega jezika. Jelinčič meni, da bi morali te posameznike vrniti v matično deželo. V nadaljevanju obrazloži, da so se v Nemčiji vsi Turki v pol leta naučili nemško. V svojih enklavah govorijo sicer v turščini, vendar v delovanju z organi države govorijo nemški jezik in poudarja, da bi morali biti v Sloveniji enako striktni. “Ne pa da bi se morali mi prilagajati in se učiti albanščine,” še doda.

Evropska direktiva po njegovem mnenju ne prinaša kaj dosti, a vseeno vnaša nekaj reda s klasificiranjem popisovanja tistih tujcev, ki pridejo. Pri teh popisih sicer manjka, kje je ta oseba bila rojena, kakšen je njegov materni jezik in podobne zadeve. “Brez tega ne bomo mogli imeti tudi sledljivosti, da ne vemo od kod nekdo pride in ne vemo niti kaj hoče,” pravi. V kolikor pa imamo neko sledljivost je to silno dober podatek za obveščevalne službe, ki lahko potem mrežo naredijo, kako bi se lahko stvari razpletle, oziroma kako se kaj razpleta.

Vsekakor bi se morali bolj približati švicarski ureditvi

Nov zakon bo tako zahteval, da bodo morali priseljenci v Sloveniji poznati slovensko kulturo, zgodovino in jezik. “Slovenci smo tukaj rojeni, tukaj vzgojeni in tukaj bivamo,” je pojasnil Jelinčič in opozori, da bodo po drugi strani prišli v Slovenijo Afganistanci in Maročani, ki bi zahtevali njihovo kulturo, spremembo vsega in ne bodo spoštovali ničesar. “Vidimo, da se sedaj že po Sloveniji mečejo bombe pred razne cerkve ali bomo pričeli doživljati tisto, kar doživljajo v Franciji?” 

Slika je simbolična (Foto: epa)

Na koncu se še naveže na ameriško ureditev za tujce, saj morajo poznati njihovo ustavo. “Moraš znati recitirati vseh 46. predsednikov, vključno z Bidnom. Brez tega ne moreš dobiti dovoljenja, da bivaš v Ameriki,” še pojasni. Američani imajo tako zelo strog režim za tujce, medtem ko se deklarirajo za najbolj demokratično državo na svetu. Švica pa po drugi strani omejuje delovanje teh tujcev na način, da preženejo tujce pri samo enem prekršku, če je le-ta večji. “Naslednji prekršek pa je takoj izgon iz držav, kjer gre celo za odvzem že pridobljenega državljanstva.”

Meni, da bi se morali zgledovati po državah, ki so bolje organizirane kot Slovenija in Evropska unija. Stranka SNS je zato vladi podala nekaj predlogov k zakonu, ki bi zakonodajo tujcev urejala strožje, saj bodo države po novi direktivi lahko zapirale meje, kar pa lahko povzroči množico tujcev v Sloveniji. Stranka SNS je pri tem jasna: “Predlagali smo tudi pospešeni izgon iz države.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine