12.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Zmago Jelinčič Plemeniti generalnemu direktorju RTV SLO: Zakaj je naslov oddaje “Pogovor z opozicijo”, če pa gre za pogovor s KUL-ovci?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

RTV Slovenija je v oddajo Pogovor z opozicijo, ki bo na sporedu danes po pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo, na temo 30 let samostojnosti, povabila le Marjana Šarca, Tanjo Fajon, Luko Mesca in Alenko Bratušek, torej KUL-ovce, ne pa tudi predstavnika stranke SNS, ki je prav tako opozicijska stranka.

Zato je Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik stranke SNS, poslal generalnemu direktorju RTV Andreju Grahu Whatmoughu poslal dopis z vprašanjem “zakaj k sodelovanju nisem/nismo bil/i povabljen/i?” Trenutno v Sloveniji, če so novinarji mogoče spregledali, koalicijo sestavljajo SDS, NSi in SMC. Opozicijo pa sestavljajo – SNS, LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS. “Res je, da mi nismo del KUL-ovcev, ker smo že zdavnaj opustili igranje v peskovniku in nam je v prvi vrsti pomemben dobrobit Slovenije in ne lasten interes”, je dejal Jelinčič.

V goste je bil povabljen najprej predsednik vlade Janez Janša, nato pa predstavniki opozicije – Marjan ŠarecTanja FajonLuka Mesec in Alenka Bratušek. “Dopuščam možnost, kar je sicer malo verjetno, da se je moje vabilo nekje v poplavi pisem izgubilo. Hkrati mi je jasno, da nimam pravice posegati v uredniško politiko in svobodno odločitev novinarjev oz. novinarja, ki so/je oddajo pripravljal, je cinično dejal Jelinčič. in dodal, da težko spregleda dejstvo, da je oddaja postavljena v čas, ko je gledanost visoka in so bili kot opozicija povabljeni tisti, ki se že zadnje leto in pol trudijo zrušiti vlado in pri tem ne izbirajo sredstev. “Zato smo se morali poslanci namesto z aktualno in pomembnejšo problematiko ukvarjati z interpelacijami, za katere se je v naprej vedelo, da bodo padle, z ustavno obtožbo, katera ni imela osnove in še bi lahko našteval.”

Opozicija KUL (Foto Zajem zaslona RTV)

Koncept oddaje, da se KUL-ovcem naredi reklama
“Če prav razumem ta koncept oddaje, le-ta želi s KUL-ovci in ne trenutno opozicijo, pod pretvezo “prispevkov o samostojnosti” narediti reklamo njim” je generalnemu direktorju napisal Jelinčič. Na račun davkoplačevalcev se dela brezplačno predvolilno kampanjo, kar je ne samo kaznivo, ampak tudi moralno in etično sporno. Razen če so za to plačali in bo to tudi jasno povedano, ker zapisano v sporedih ni.

“Kot že omenjeno, želel bi vedeti, zakaj jaz, oziroma SNS, kot opozicijska stranka ni bila povabljena k sodelovanju? In zakaj je naslov oddaje “Pogovor z opozicijo”, če pa gre za pogovor s KUL-ovci?” Predvsem pa, zakaj se slovenski narod zavaja, da mora plačevati nekatere vaše urednike in novinarje ter KUL-ovce pri rušenju vlade? je v dopisu Jelinčič še vprašal Andreja Graha Whatmougha.

 

Generalnega direktorja je Jelinčič še pozval, naj iz vodstva RTVSLO odstrani politično obremenjene osebe, ki jim ni do realnega in uravnoteženega delovanja. “Prav tako upam, da RTV SLO ne bo stremela zgolj po plačah vsaj 1000 preveč zaposlenim in da bo začela delati v skladu z pravimi demokratičnimi načeli” je še dodal.

Odgovorna urednica Informativnega programa Manica Ambrožič očitno cenzurira
Sicer pa nikoli doslej, od kar so na RTV Slovenija pogovori s predsednikom vlade in opozicijo, kakšna od opozicijskih strank ni bila izločena iz pogovorov – do pričetka mandata odgovorne urednice Informativnega programa ga. Manice Ambrožič. V točki 4.2. Pravilnika o poklicnih standardih je navedeno: “Ko se v naših radijskih in televizijskih programih odločimo za daljši pogovor s predsednikom vlade o aktualnih vprašanjih, bomo opozicijskim strankam ponudili možnost, da pojasnijo svoja stališča v podobni oddaji. Če opozicijo sestavljata več kot dve stranki, se sme ta oddaja v primerjavi s tisto, v kateri je nastopal predsednik vlade, podaljšati največ za polovico. Omenjena oddaja mora biti objavljena v enakovrednem terminu, po možnosti takoj po nastopu predsednika vlade oz. v naslednji oddaji enakega tipa, vendar ne pozneje kot naslednji dan. Za vladne stranke štejemo vse tiste stranke, ki so podpisale koalicijsko oziroma pogodbo o sodelovanju v vladi, za opozicijske pa vse druge stranke ne glede na to, kako glasujejo o posameznih vprašanjih. Tudi če član določene stranke sodeluje v vladi, ta pa ni podpisala pogodbe o sodelovanju, štejemo, da je taka stranka v opoziciji.”

Odgovorna urednica informativnega programa RTV Slovenija Manica Ambrožič (Foto: STA)

“Naš status je jasen” je dejal Jelinčič. “Smo opozicijska stranka, nimamo podpisane koalicijske pogodbe in nimamo ministrov v tej vladi, z njo sodelujemo le projektno. Nedopustno je torej izločanje ene ali celo več opozicijskih strank iz pogovora, ki je po vašem pravilniku namenjen vsem! Vsekakor bomo razmislili tudi o kazenskem pregonu, saj gre za omejevanje pravice do obveščenosti javnosti in omejevanje enakovredne in enakopravne obravnave vseh političnih strank na javni televiziji”.

Zato je Jelinčič obvestil generalnega direktorja in Programski svet, saj verjame, da o takšnih zlorabah lastnih pravil ni seznanjen in bo ukrepal, da to takšnih kršitev ne pride. “Če se zadeva takoj ne uredi, bomo posegli po vseh razpoložljivih pravnih sredstvih, obvestili pa bomo tudi mednarodno javnost.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine