-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Zlomljene oljčne vejice turizma

Piše: Vančo K. Tegov

V zadnjih letih je veljalo, da bi bil lahko turizem oljčna vejica za izboljšanje odnosov med Izraelom in preostalim Bližnjim vzhodom, v prihodnosti pa bi lahko to spravno vlogo odigral v regiji, menijo poznavalci. »Vsekakor je turizem ključen. Vsaka pametna občina oziroma država bi morala vedno več vlagati v promocijo svojega turističnega produkta, v primeru konfliktov pa je turizem lahko posrednik za ogrevanje odnosov med državama – pomembne so trajne koristi iz njihovih gospodarskih odnosov.«

Turizem v Evropi in Severni Afriki je letos doživel več izrednih razmer, zaradi česar je v določenih delih dokončno okrevanje turistične industrije po pandemiji prestavljeno. Na Bližnjem vzhodu pa je turizem devastiran. Koliko časa bo spet treba postavljati red in ustroj, da bi lahko spet začeli hoditi k njim?

Turizem je podvržen najrazličnejšim izzivom z vseh zornih kotov. Po drugi strani pa turisti radi potujejo. Radi potujejo, in to jim je manjkalo. Sedaj se vidi zelo velik interes ljudi, ki želijo uživati življenje. Ker jim časa, ki ga zamujajo, nihče ne bo povrnil. Z dobro komunikacijo z destinacij, dobrimi ukrepi za varnost in brezskrbnost turistov ter dobrimi letalskimi linijami in stiki z določenimi državami se turizem zagotovo lahko razvije tako, da bo trajnosten in bo kljub izzivom presegel raven iz leta 2019. In sedaj spet en velik kamen na »cesto« turizma, ki se ga ne da zaobiti. Morda ga je treba prebiti in razbiti, z občutkom in znanjem.

Rešitve? Začasne!!? Kako!?

Kaj lahko destinacije, ki jih je prizadela vojna – in ta še traja -, naredijo za hitro okrevanje turizma? Po vojnih obdobjih prihaja t. i. vojaški turizem. Kaj to pomeni za destinacije, ki jih je prizadela vojna? Ali se dogaja prav zdaj tam? Kaj se lahko naučimo iz vojne v Ukrajini in njenega vpliva na sektor?

V katero smer se bo  razvijal turizem v Izraelu?

Kakšen vpliv bo imela vojna na druge države v regiji? Ali imajo turisti iz naših koncev razlog več za odpoved potovanja v Egipt in Jordanijo? Katere alternativne destinacije ponujajo organizatorji potovanj, ko so načrtovana potovanja v Izrael odpovedana? Že sedaj okoliške države, ki so v določenem delu leta skorajda popolnoma odvisne od turistične veje gospodarstva, jamrajo, na glas stokajo, da bodo uničene zaradi vpliva vojnih razmer v njihovi bližnji okolici. Zelo verjetno se tudi zaradi tega »otepajo« začasnega sprejemanja  »priliva« ljudi, beguncev s področij, kjer so razmere neprimerne za kakršen koli turizem.   S tem si prelagajo morebitno hitrejše okrevanje in sproščanje stanja za nov zagon.

Ko je šok, se ne da določiti, kako in kaj. Pa vendar. Turisti in turizem ne smejo zastati. Če se ustavi delovanje turističnih tokov in se ne najdejo morebitne alternativne destinacije, bo alternativa »propad« več gospodarskih vej, pri nas in drugje, posebej na destinacijah sprejema. Tudi v takšnih razmerah ekonomika in ekonomija kažeta, da je gibanje nujno in premiki po šokantnem zastoju prav tako.

Ali v kratkem vidimo kakšno luč na koncu predora zastalega turističnega premikanja in preživetja?

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine