24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Zločinec zločincem ali kako je Doku Zavgajev (z vzdevkoma stevardesa in Aeroportovič) izročil kopijo socialističnega praporja z Reistaga Turnškovim borcem

Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev, ki so mu Čečenci zaradi strahopetnega bega z ruskega vojaškega letališča v Groznem najprej dali vzdevek »stevardesa«, nato pa »Aeroportovič«, je predsedniku ZZB Titu Turnšku izročil kopijo praporja, ki so ga vojaki Rdeče armade leta 1945 ob padcu Berlina izobesili na Reistag. A zgodba s tem praporjem je v resnici velika prevara, saj je bila originalna fotografija večkrat retuširana.

Zavzetje Berlina so želeli Rusi ovekovečiti na način, kot so to storili Američani na Iwo Jimi . s postavljanjem zastave. V ta namen so iz Moskve v Berlin poslali častnika in fotografa Jevgenija Khaldeija, ki je zbral nekaj ruskih vojakov in zavzetje Reistaga so zaigrali. Ruska zastava je namreč že visela na stavbi, ampak so jo sneli in za potrebe socialistične propagande so jo na novo izobesili.

Fotografija je nato šla v Moskvo, kjer so jo pregledali sovjetski cenzorji. opazili so, da je imel eden od vojakov na obeh rokah ročno uro, kar pomeni, da je po Berlinu plenil. Khaldeija so prosili, naj fotografijo retušira. Ubogljivi vojaški fotograf ni samo odstranil ure z vojakove desne roke, ampak je v ozadju dodal dim. Ta fotografija je bila nato objavljena v reviji Ogonjok. Kasneje so fgotografijo še bolj »popravili« – zastava je še bolj zaplapolala v vetru.

Levo origibalna fotografija izobešanja zastave na Reistag (vojak ima uri na obeh rokah), desno retuširana (vojak ima uro samo na levi roki). (Slika: rarehistoricalphotos.com)

»Aeroportovič«, ki je kopijo praporja izročil Titu Turnšku, je sicer pred dnevi povzročil vznemirjenje, ko je državkljane Slovenije pozval, naj na volitvah volijo Desus Karja Erjavca. Takole je dejal:

»Dodal bi še nekaj nič manj pomembnega. V Sloveniji poteka predvolilna kampanja, ki zahteva veliko odgovornosti in ni nekaj preprostega. Stranka, ki jo vodi minister Erjavec ima najbrž na tem področju kaj pokazati. Pripravljene ima konkretne dolgoročne programe.«

Kdo je Doku Zavgajev in kakšne zločine je storil, si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine