12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Žiga Turk podučil levičarje na panelu programskega sveta RTV, da so se ti lahko le držali za glave!

V ponedeljek se je na RTV Slovenije odvil panel programskega sveta, kjer so udeleženci razpravljali o svobodi govora, lažnih novicah in sovražnem govoru. Ko je sodelujoči dr. Žiga Turk v svojem uvodnem nagovoru, ki ga objavljamo v celoti, levičarje predstavil pred nekatera izmed dejstev so se ti le držali za glavo, nadaljevali pa s praznimi ideološkimi floskulami.

Svetlana Slapšak je tako izjavila, da je sovražni govor št. 1 že samo uporaba besedne zveze “nelegalni ekonomski migrant”, Sandra Bašić Hrvatin je kot enega hujših primerov sovražnega govora izpostavila kar opis statusa nadkoalicijske skrajne Levice s strani predsednika Janeza Janše, na panelu pa ni manjkal niti skrajnež Domen Savič, tudi sam avtor nekaterih izmed hujših žaljivk drugače mislečih, ki pa jih v teh dneh aktivno skuša utišati kar s pritiskom na podjetja, ki oglašujejo na Nova24TV.

Prva točka uvodnega nagovora dr. Žige Turka je govoril o problemu lažnih novic in sovražnega govora, ki je pretiran in zlorabljan. O tem je povedal sledeče: “Najbolj pogoste lažne novice v zvezi z lažnimi novicami so npr. da imajo državljani pravico do resnične informacije. Ne, državljani imajo pravico razširjati in sprejemati informacije, ne glede na to ali je resnična ali ne.” Pri tem je izpostavil mnenje nekega vrhovnega sodnika v ZDA, ki je o tem napisal: “Neresničnost ne more biti razlog za poseganje v svobodo govora”. Da obstajajo lažne in resnične novice ne drži, kot je v nadaljevanju argumentiral dr. Turk: “Obstajajo le neresnične stopnje resnicoljubnosti – od popolnih laži, preko spinov, pristranskih novic, načinov uokvirjanja novice, do povsem objektivnega poročanja. Lažne novice da so odločile predsedniške volive v ZDA in Brexita? Ne, citiram znanstveni članek, vpliv je bil na stotinki percenta. Lažne novice, da so grožnja demokraciji? Ne, so manjša grožnja za demokracijo, kot so lažne novice o lažnih novicah. Če so Rusi res pomagali izvoliti Donalda Trumpa, ali pa če je to samo domneva ali obtožba, to manjša Trumpovo legitimnost, kar je v skupnem interesu v tem primeru Rusov in demokratov. Internet, da povzroča nastanek skupin somišljenikov, t. i. echochambers? Ne, znanstveno je dokazano, da so uporabniki družbenih omrežij bolj izpostavljeni novicam nasprotne strani, kot bralci dominantnih medijev. Enoumje, groupthinking se oblikuje, ko je 95 odstotkov novinarjev praktično istega političnega preprčanja, je bolj nevarno kot grupiranje nekih bralcev na internetu.”

 

Celoten članek lahko preberete tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine