21.6 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Zgodovinar in novinar Jože Možina: Bojazen slovenske levice ni v tem, da bi bila Janševa vlada neuspešna, strah jih je, da bo uspešna!

Jože Možina: “Zgodilo se mi je, da sem napisal knjigo Slovenski prelom o naši medvojni zgodovini, a se mi je ob spremljanju aktualnih dogodkov porajal boleč občutek, da je na laži sloneča ideologija, ki je to preteklost ustvarila tako krvavo in krivično, znova v vzponu. Na to so me opozorili tudi številni bralci. Vsak krizni čas je zanje priložnost.”

Bilo je v nedeljo zvečer, 26. januarja letos, v župnijski dvorani na Brezovici, kjer smo z množico zbranih obiskovalcev in novih, ki so prihajali, čakali na začetek predstavitve knjige Slovenski razkol. Nastala je gneča, od nekod so nosili dodatne sedeže in ljudje so se spoštljivo nagnetli po celem prostoru prav do mene. Nekaj posebnega je bilo v zraku, skoraj slovesnega. Pred menoj so spokojno čakali prijetni obrazi starejših, mlajših, tudi mladostnikov, kdaj bom “zasadil” prvo besedo, ob meni je stal domači župnik. In v tistem trenutku je izza mojega hrbta proti množici zaplaval čudovit metulj, velik pomladni pisanček s črno-rdečim in belim vzorcem, za katerega v literaturi beremo, da se pri nas pojavi šele maja. Ostrmeli smo in nekdo je vzkliknil: “Glej, prihaja pomlad!”

Urok se je razklenil
Podobno kot ta nenadejan metulj je med slovensko javnost nedavno prodrla moja knjiga Slovenski razkol, sad 20-letnega raziskovanja, zbiranja gradiva in pričevanj, monografija, za katero je dr. Mitja Ferenc napisal, da je to knjiga, na katero smo čakali desetletja. Besede so se izkazale za preroške. Prva naklada je pošla v šestih dnevih, druga podobno in tudi tretja že po tednu dni ni bila več na razpolago knjigarnam, ampak sem avtor zadržal del naklade za predstavitve. Vabila nanje so kar deževala. Po prvi v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, ko je posebej zunanje opazovalce šokirala visoka udeležba in je množica ostala pred vrati, se je nakazovalo, da se dogaja nekaj posebnega. Nekaj redko videnega in spoštovanja vrednega, pa ne zaradi avtorja, ki sem knjigo v dobri veri napisal, morda posredno. Poglavitno, zaradi česar so bili ljudje tam, je veljalo in velja veliki Temi – težko pričakovani resnici o slovenskem medvojnem razkolu, ki je prekrita s tisočero lažmi in še več trupel nedolžnih in je desetletja  čakala, da pride na dan v tej obliki.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Potem ko so predstavitve knjige Slovenski razkol zaradi virusa odpadle, je do knjige moč priti s spletnim naročilom na jozemozina.si  ali telefonskim klicem na  031 300 329 

Zadnje novice

Sorodne vsebine