14.6 C
Ljubljana
petek, 27 maja, 2022

Zgodba o Poljaku Łukaszu, junaku z londonskega mostu, ki se je z nožema oboroženega in poblaznelega muslimana lotil z oklom (rogom) morskega kita

Bilo je junija 2017, ko je pogumni romunski pek Florian onesposobil terorista tako, da ga je z zabojem udaril po glavi. Pol tretje leto kasneje je bil poljski kuhar Łukasz eden od treh pogumnih mož, ki so se pognali za ponorelim muslimanom Usmanm Khanom (pred tem je do smrti zabodel dve osebi) in ga onesposobili.

Britanci se dan po terorističnem napadu sprašujejo, kaj je narobe z njihovo državo, ki k sebi vabi muslimane z militantnimi težnjami, ti pa jim gostoljubje vračajo tako, da ubijajo domačine. Po drugi strani država demonizira Evropejce iz Vzhodne Evrope, kot Poljaka Łukasza. Kljub poniževanju, ki ga doživljajo, se pogumno postavijo po robu teroristom in tako rešijo marsikatero britansko življenje.

»Poljski delavec je pravi junak,« je dejal nekdanji poslanec dr. Charles Tannock in opozoril, da ti pridni delavci ne prispevajo samo k rasti gospodarstva Združenega kraljestva, ampak tudi rešujejo življenja.

Łukasz ni okleval, ko je iz bližnje ribarnice (Fishmongers’ Hall) videl  moškega, ki je z dvema dolgima nožema mahal naokoli in zabadal mimoidoče. S stene je pograbil 1,5 metra dolg razstavljen okel (rog) morskega enoroga (arktična vrsta kita ali narval) in stekel za napadalcem na most.

Rezultat iskanja slik za narval tusk

Okel morskega enoroga. (Slika: Wikipedia)

Na posnetku, ki je zaokrožil po svetovnem spletu (TUKAJ), se vidi, kako se je Łukasz še z dvema moškima lotil napadalca. Z oklom, ki se zdi kot dolga palica je drezal v Khana. Ta ga je z nožem ranil po roki, a ni odnehal. »Łukasz je junak,« je povedal njegov sodelavec iz ribarnice.

Rezultat iskanja slik za Łukasz  hero london attack

Pogumni Poljak Łukasz se je napadalca lotil z oklom morskega samoroga. (Slika: PrintScreen/Twitter)

Policija je napadalca kasneje ustrelila. Povedala je, da je bil Khan, ki je bil učenec sovražnega pridigarja Anjema Choudaryja, že zaprt, a so ga predčasno izpustili, ko je privolil, da bodo spremljali njegovo gibanje s pomočjo elektronske zapestnice. »Ta oseba je bila znana oblastem, saj je bila leta 2012 obsojena zaradi terorističnih kaznivih dejanj,« je dejal vodja britanske protiteroristične policije Neil Basu.

 The London Bridge attacker has been named as convicted terrorist Usman Khan

Usman Khan, napadalec. (Slika: Twitter)

Pogumne posameznike, ki so se postavili po robu blaznemu muslimanu, »ki so tvegali svoje življenje, da nesebično pomagajo in ščitijo druge«, je pohvalila tudi kraljica. V napadu sta bila sicer ubita moški in ženska, trije drugi so bili ranjeni. Vse skupaj se je dogajalo v bližnji konferenčni dvorani, nato je napadalec odšel na most, kjer so ga dohiteli in onesposobili trije moški, med drugimi omenjeni Poljak.

 Police later determined the suicide vest the London Bridge terrorist was wearing was a hoax

Napadalca je policija ustrelila na mostu. (Slika: PrintScreen/Twitter)

Moški, ki so ustavili napadalca so resnični junaki. Takrat namreč še niso vedeli, da je jopič, za katerega se je zdelo, da je v njem eksploziv, lažen. Oni so tvegali svoja življenja, da rešijo življenje drugim.

Sorodne vsebine