12.9 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Zelenski: Vojna v Ukrajini se mora končati z osvoboditvijo Krima

Piše: C. R., STA

Vojne v Ukrajini ne bo konec, dokler ne bo osvobojen polotok Krim, ki si ga je priključila Moskva, je v torek zvečer opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Krim je ukrajinski in nikoli se mu ne bomo odpovedali,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

“Črnomorska regija ne more biti varna, dokler je Krim okupiran,” je v nočnem nagovoru opozoril ukrajinski predsednik. Po njegovih besedah tudi v številnih državah na obali Sredozemskega morja ne bo stabilnega in trajnega miru, dokler bo Rusija lahko uporabljala polotok Krim kot svoje vojaško oporišče.

“Ruska vojna proti Ukrajini in celotni svobodni Evropi se je začela s Krimom in se mora končati s Krimom – z njegovo osvoboditvijo,” je le nekaj ur po tem, ko je v torek v ruski letalski bazi na Krimu odjeknila vrsta eksplozij, še dejal Zelenski.

Rusko obrambno ministrstvo je v torek sporočilo, da je v letalskem vojaškem oporišču na Krimu eksplodiralo strelivo, incident pa je zahteval smrtno žrtev. Ranjenih je bilo pet ljudi, med njimi tudi otrok, poroča AFP.

Rusija si je polotok Krim enostransko priključila leta 2014 na podlagi mednarodnopravno nepriznanega referenduma.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine