11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Zelenski opozarja: Rusi pripravljajo teroristični akt na Zaporižski jedrski elektrarni; nuklearka je minirana

Piše: C. R., UNIAN

Ukrajinske obveščevalne službe so prejele informacije, da Rusija razmišlja o scenariju terorističnega dejanja v jedrski elektrarni v Zaporižžju, opozarja ukrajinski predsednik v zadnjem video nagovoru, in poudarja da radioaktivni sevanje ne pozna državnih meja. Spomnil je tudi, da so ukrajinske obveščevalne službe že lani opozarjale, da je minirana HE Kahovka, zdaj pa imajo neizpodbitne dokaze, da so jo 6. junija minirali Rusi. 

Predsednik Vladimir Zelenski je to povedal v video nagovoru. “V zvezi z jedrsko elektrarno v Zaporižžju. Tiste, ki so pozabili, opozarjam: to je največja jedrska elektrarna v Evropi. Vsi na svetu – IAEA, vse države, vsi voditelji – natančno vedo, kaj se tam dogaja,” je dejal.

“Rusija uporablja jedrsko elektrarno v Zaporižžju kot element svoje agresije. Okupira elektrarno. Z njo pokriva obstreljevanje sosednjih mest. V njej hrani orožje in vojaško osebje. Zdaj so naše obveščevalne službe prejele informacije, da Rusija razmišlja o scenariju terorističnega dejanja v jedrski elektrarni v Zaporižžju. Teroristično dejanje z izpustom sevanja. Za to so pripravili vse potrebno,” je dejal Zelenski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Foto: STA)

Sevanje ne pozna državnih meja

Zelenski je poudaril, da je moral že večkrat opozoriti, da sevanje ne pozna državnih meja. “In koga bo zadelo, je odvisno le od smeri vetra. Vse razpoložljive informacije posredujemo našim partnerjem – vsem na svetu. Vse dokaze. Evropa, Amerika, Kitajska, Brazilija, Indija, arabski svet, Afrika – vse države, to morajo vedeti prav vsi, tudi vse mednarodne organizacije. Prav vsi. Nikoli in nikjer ne sme priti do terorističnega napada na jedrsko elektrarno. Tokrat ne sme biti tako kot v Kahovki: svet je bil opozorjen, zato lahko in mora ukrepati,” je dejal ukrajinski predsednik.

ZJE pod rusko okupacijo

Kot poroča UNIAN, je jedrska elektrarna v Zaporižžju od marca lani pod nadzorom ruskih okupacijskih enot. Okupatorji jedrsko elektrarno načrtno spreminjajo v vojaško oporišče, tako da minirajo vse v njeni okolici.

Strokovnjaki Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) so opozorili, da bi vojaški posegi v elektrarni lahko povzročili veliko katastrofo. Letos spomladi je vodja agencije dejal, da elektrarne ni več mogoče zaščititi.

Pred dnevi je Kirill Budanov, vodja glavnega direktorata obveščevalnih služb Ukrajine, dejal, da so Rusi dodatno minirali ZJE. Po njegovih besedah je najhuje to, da je zaminiran ohlajevalnik.

Spomnimo še, da akumulacijskega jezera HE Kahovka, od koder so črpali vodo za hlajenje jedrske elektrarne, ni več.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine