15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Želel je pomagati stranki LMŠ, toda doživel je le psihično uničenje

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Razkrivamo vam zgodbo nekdanjega člana Liste Marjana Šarca, Janija Debelaka. Na nas se je obrnil z razlogom, saj trdi, da ima zaradi izstopa iz stranke ves čas težave. Še več, zatekel se je v Švico, kjer je zaprosil za politični azil in ga tudi dobil. Edino rešitev svojih težav vidi v tem, da seznani s svojimi težavami slovensko javnost. “Nimam sploh lastnega življenja, saj se ukvarjam le z Marjanom Šarcem,” nam je zaupal Debelak. Na svoje težave z Marjanom Šarcem zdaj opozarja pred vhodom državnega zbora z napisom “Marjan Šarec me preganja”.

Jani Debelak se je v stranko Lista Marjana Šarca včlanil z velikim optimizmom. Delo v stranki je opravljal večinoma prostovoljno. Tako je pomagal predvsem v lokalnem okolju. Njegova želja je bila, da bi v Krškem ustanovil in registriral humanitarno kulturno umetniško društvo Krško. Težava se je pojavila, ko so Debelaku povedali, da bo društvo politično izpostavljeno. Zaradi tega je imel težave z odprtjem bančnega računa za svoje društvo.

Kljub obljubam stranke, da mu bodo pomagali rešiti težavo, iz tega ni bilo nič. V stranki so ga v preteklosti izkoristili za politično promocijo zaradi njegove hude bolezni. O tej so poročale tudi Slovenske novice in drugi mediji. Novica je bila predstavljena na način, da je predsednik vlade Marjan Šarec z napisano čestitko Debelaku dal čudežno moč, zaradi katere je ozdravel. “O Šarcu so pisali, da mi je dal čudežno moč, meni pa so se vsi smejali,” nam zaupa Debelak. Razočaran nad potezo stranke je napovedal svoj izstop. Enako je bil razočaran, ker so mu v stranki uničili prihodnost njegovega društva. Prav zaradi tega pa so se začele kasnejše težave, s katerimi se vsakodnevno sooča Debelak.

Nekdanji član stranke LMŠ razkriva temno podobo Marjana Šarca (Foto: STA)

Doživel je nenavadno aretacijo v grosupeljskem hotelu Kongo, ko bi se moral srečati z odvetnikom iz družbe Čeferin
V preteklosti smo pisali, da je ekipa notranjega ministra Boštjana Poklukarja v Šarčevi vladi večkrat zlorabila delo policije za lastne potrebe. Odmevale so izjave nekaterih poslancev o tem, kako so zaposleni na notranjem ministrstvu v času prejšnje vlade, vpogledovali v osebne datoteke slovenskih politikov. S podobnimi težavami se je soočil tudi Debelak.

foto: posnetek zaslona

Po besedah Debelaka so predstavniki krške policije večkrat hoteli vdreti v njegovo stanovanje, a jih je zaustavil. Bil je večkrat žrtev nenapovedanih policijskih kontrol. Velikokrat so mu tudi brez razloga zasegli avtomobil. Trdi, da ima dokaze, da so mu prav posamezniki iz stranke LMŠ večkrat vdrli v osebni mobilni telefon. Svoje težave je zaupal nekaterim odvetnikom v Sloveniji. Med drugim tudi odvetniški pisarni Čeferin. Povedali so mu, da bodo premislili in se bodo z njim srečali čez tri dni v hotelu Kongo. Sledilo je novo presenečenje. Iz odvetniške pisarne Čeferin ni bilo nikogar, samega Debelaka pa je sredi hotela aretirala policija. Zaradi težav, ki jih je imel s Šarčevimi ljudmi, se je zatekel v švicarski kanton Boudry in zaprosil za politični azil. Švicarske oblasti so mu ga tudi odobrile.

Vstop v politiko ga je psihično uničil
Debelak je kratek čas je deloval kot zunanji sodelavec stranke, njegova naloga je bila predvsem informacijske narave. A sam trdi, da je bil neposredno podrejen Šarcu, saj je imel dostop do vseh pomembnih podatkov. Tudi do občutljive vsebine Šarčeve stranke. “Tako sem prišel do podatkov, kaj se dogaja v stranki. Kot kaže, preveč vem. Šarec dobro ve, da se razumem v politiko,” nam zaupa Debelak.

Imel je tudi možnost, da bi se zaposlil kot IT strokovnjak v Slovenski obveščevalni službi. A ga je zmotilo sporočilo Šarca, kjer je pisalo, “da ga morajo takoj obvestiti” o morebitni njegovi zaposlitvi. Zdelo se mu je neverjetno, zakaj je bilo sploh omenjeno Šarčevo ime. Enako ga je zmotil vzvišen odnos Šarca v vlogi predsednika vlade. Debelak je bil v preteklosti uspešen podjetnik iz Zasavja, a so ga težave zaradi stranke LMŠ, psihično uničile.

Večkrat je bil na sedežu stranke, da bi razčistili težave. “Na sedežu LMŠ sem bil najmanj desetkrat. A so me tam samo zasliševali, kaj delam. Večino časa pa vohunijo za mano,” razkrije razočarani nekdanji član LMŠ. Druge rešitve več ne vidi, kot da javnost opozori na svoje težave. Zdaj se je odločil, da na temno podobo Šarca opozori predstavnike ljudstva. Pred vhodom v državni zbor stoji s transparentom: Marjan Šarec me preganja. Razmišlja, da bi zaradi nepopravljive škode vložil tožbo proti Šarcu.

 

Ob koncu se še enkrat dotakne težav svojega društva. “Vrtim se v začaranem krogu. Društvo je politično izpostavljeno. Nisem ga izpostavil jaz, ampak le vrh stranke LMŠ. Zaradi tega imam težave. Karkoli naredim, me onesposobijo,” nam zaupa Debelak.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine